Gatuvåldet är inte, som man kanske kan tro, enbart ett storstadsfenomen. Det förekommer överallt och drabbar företrädesvis unga män.
Allt grövre våld
Ett vakthavande polisbefäl i Norrbotten uttryckte saken så här en gång:
"Ja, du vet, unga hormonstinna män, som dessutom är berusade - de behöver ju bara titta på varann så smäller det!"
Och att unga, berusade män tar till knytnävarna är definitivt inget nytt, men vad som däremot hänt under senare år är att våldet blivit grövre och att det allt oftare är flera gärningsmän inblandade. Flera personer kan ge sig på en ensam med slag och sparkar, och man drar sig inte heller för att rikta slag och sparkar mot huvud och mjukdelar - med ofta svåra skador som helt förändrar livet för den drabbade.
Aktivt arbete
mot våldet
Vid Södersjukhuset i Stockholm (SÖS) har man under många år arbetat aktivt mot våldet. Man föreläser i skolor, för poliser och socialtjänstemän och deltar aktivt i så kallade påverkansprogram.
SÖS akutmottagning är Europas största och tar emot 350 patienter per dygn. Man har i dag cirka 3 700 våldsrelaterade skador per år, varav 2 500 beror på så kallat gatuvåld.
Här har man skapat ett patient-registreringssystem som ger en mycket tydlig statistik om när, var och hur våldet uppkommit. Och den allvarligaste trenden är sparkarna.
- År 2000 förekom sparkar i 7 procent av misshandelsfallen vi tog hand om. År 2009 hade siffran stigit till 49 procent, berättar Sören Sanz, vårdchef vid SÖS akutmottagning och nationellt uppmärksammad för sitt aktiva förebyggande arbete mot våld i samhället.
Skrämmande
Sparkar mot huvud och/eller kropp i vartannat misshandelsfall. En skrämmande utveckling. Och det grova våldet fortsätter att öka, med mycket stort fysiskt och psykiskt lidande för den som drabbas.
Ett slag mot huvudet kan ge betydligt svårare konsekvenser än gärningsmannen kanske avsett, en spark gör det definitivt. Under rättegångar i misshandelsmål med unga män inblandade hör man ofta uttalanden som "det var inte meningen", "jag blev bara så arg", "jag minns inte det där, jag var så full" och "hade jag vetat att det kunde bli så där, hade jag aldrig slagit"...
Och det är det man tagit fasta på, när det gäller unga våldsverkare. SÖS startade sitt konsekvensprogram tillsammans med Haninge kommun 1996.
Färre återfall
- När vi började hade vi en återfallsfrekvens på 87 procent, det vill säga att unga män som misshandlat någon fortsatte med samma beteende, berättar Sanz. Redan efter det första året minskade återfallen med 63 procent.
Liknande program finns nu på flera ställen i landet, bland annat vid Sunderby sjukhus. Konsekvenserna av några "vanliga" fall av misshandel kan du se här intill. Mer om påverkansprogrammen i nästa avsnitt i artikelserien.