Våldet mot kvinnor ökar i arbetslivet

Antalet anmälda fall av kvinnomisshandel fortsätter att öka, konstaterar Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Två kategorier ökar påtagligt, nämligen våld mot ensamstående kvinnor och våld och hot i arbetslivet. Särskilt farligt är det att jobba i vård, omsorg och skola.

Miljön må se lugn och harmonisk ut, men det här är en rätt farlig miljö för Kommunals medlemmar. "Många dementa blir aggressiva, särskilt karlarna, så det händer nog saker rätt ofta. Jag vet att det varit incidenter på flera äldreboenden, bland annat på Berggården", säger Piteavdelningens ordförande Agneta Nilsson.

Miljön må se lugn och harmonisk ut, men det här är en rätt farlig miljö för Kommunals medlemmar. "Många dementa blir aggressiva, särskilt karlarna, så det händer nog saker rätt ofta. Jag vet att det varit incidenter på flera äldreboenden, bland annat på Berggården", säger Piteavdelningens ordförande Agneta Nilsson.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2013-03-08 06:00

BRÅ har detaljstuderat 2011 års anmälda fall av misshandel mot kvinnor över 18 år. Omkring 28 000 fall polisanmäldes, en fortsatt ökning jämfört med föregående år. Men BRÅ:s granskning visar att den gängse bilden av kvinnomisshandel inte riktigt stämmer längre.

Tidigare har man sagt att kvinnor oftast, ja nästan uteslutande, blir misshandlade av en man som de har en nära relation med - en pojkvän, sambo eller äkta man. Men så är det inte.

Våld i jobbet
BRÅ:s nationella trygghetsundersökning visar att cirka en fjärdedel av de kvinnor som drabbats av våld har blivit misshandlade av någon närstående. Den vanligaste formen av anmält våld mot kvinnor visar sig istället vara den som utövas av en bekant person som inte är närstående - och då ofta någon som hon möter i sitt arbete.

Som exempel på "farliga" jobb kan nämnas lärare, socialsekreterare, anställda i hemtjänst/äldre- och handikappomsorg.

Samtidigt visar statistik från Arbetsmiljöverket att långt fler kvinnor än män tvingas att sjukskriva sig på grund av våld och hot på jobbet. De allra flesta som drabbas arbetar inom kvinnodominerade branscher som skola, vård och omsorg och att två tredjedelar av de drabbade därför är kvinnor.

Hälften av anmälningarna till Arbetsmiljöverket rör anställda i vård och omsorg.

Grövre våld
Det finns dock en kraftig distinktion mellan den misshandel som kvinnor utsätts för i en nära relation och den som de drabbas av i arbetet, den förstnämnda är nästan alltid mycket värre - den är mer personlig, det handlar om grövre våld och större kränkningar av den personliga integriteten och självkänslan än exempelvis en dement patient som viftar vilt omkring sig och råkar slå till en vårdare.

Mörkertalet för det våld som förekommer inom hemmets väggar är också troligen fortsatt stort, konstatera BRÅ.

Det arbetsrelaterade våldet och hoten ska dock inte på något sätt negligeras, särskilt inte det faktum att det ökar så markant. Ingen ska behöva acceptera att utsättas för någon form av våld, vare sig i jobbet eller i privatlivet.

När det gäller våld mot ensamstående kvinnor, finns väl ingen direkt förklaring till varför det skulle öka, annat än möjligen det faktum att en singelkvinna statistiskt sett löper större risk att träffa en "dålig" man än en gift/sammanboende som kanske haft samma relation en mycket lång tid.

Det motsägs då i och för sig av att våld mot kvinnor förekommer i alla sorters familjer, socialgrupper och även i långvariga relationer.

Fortfarande är mer än 85 procent av de som misstänks för misshandel mot kvinnor män, alla sorters män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om