"Våga jobba med det som är roligt"

Våga jobba med det som är roligt! Det är programledaren, underhållaren och tv-kändisen Kristian Luuks främsta råd till ungdomar som funderar över utbildningsvägar och karriärval.

"Våga jobba med det som är roligt!" Så löd Kristian Luuks första råd till studenterna vid Campus Piteå, där det under torsdagen arrangerades en karriärdag för avgångsstudenter som läser musik och media. Och man får ångra sig om man märker att "det här var inte min grej", lade Luuk till.

"Våga jobba med det som är roligt!" Så löd Kristian Luuks första råd till studenterna vid Campus Piteå, där det under torsdagen arrangerades en karriärdag för avgångsstudenter som läser musik och media. Och man får ångra sig om man märker att "det här var inte min grej", lade Luuk till.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ 2012-04-20 06:00

Själv valde Luuk egentligen inte att gå på Handelshögskolan i Stockholm, det var hans närmaste anhöriga som gjorde det valet åt honom.

Han blev snart på det klara med att Handels inte var "hans grej", men han fullföljde utbildningen trots vissa förhinder (han drabbades bland annat av panikångest) och fick sitt diplom som visade att han var civilekonom. För det var så man gjorde i den miljö där unge Kristian växte upp.

Hitta din grej!
Just "Hitta din grej!" är namnet på den föreläsning som Kristian Luuk höll vid en så kallad Karriärdag för avgångsstudenter vid LTU i Piteå på torsdagen.

Med mycken humor och suverän publikkontakt berättade den hyllade programledaren om sin personliga resa: från Handelshögskolan via busringningar i radioprogrammet Hassan, där han vid ett tillfälle skojade och pratade bajs med den aktade Dramatenskådespelaren Jarl Kulle, till tv-succéer som "På spåret" och "Sen kväll med Luuk".

Kristian Luuks mor- och farföräldrar flydde från Estland med sina barn på hösten 1944, de var båtflyktingar långt innan det begreppet myntades, och lyckades ta sig till Sverige, närmare bestämt Gotland.

Estnisk community
- Det fanns en speciell mentalitet i den estniska community som jag och min lillebror Martin växte upp i. Man skulle göra rätt för sig, man skulle inte ligga någon till last, utan skaffa sig en bra utbildning, helst till läkare eller ingenjör.

Men civilekonom var också okej.

Kristian försökte utan större framgång intala sig att han skulle kunna lära sig att tycka det var roligt att studera på Handelshögskolan. Det han tyckte var roligast var dock att hålla på med studentradion i skolans källare.

Inte bara en hobby
Att jobba med radio, tidningar och tv kunde man möjligen ha som hobby, men det var inget seriöst arbete, ansåg familjen, som dock fick ändra uppfattning i och med att det gick så bra för Kristian. Men farfadern förstod aldrig vad sonsonen höll på med.

Efteråt har Kristian Luuk emellertid insett att tiden på Handels inte var helt bortkastad. Där lärde han sig att arbeta i grupp (social kompetens), att läsa och tillgodogöra sig innehållet i tjocka böcker samt att analysera sammanhang (helikopterperspektiv).

Luuks första råd till Pitestudenterna löd alltså: Våga att jobba med det som är roligt! För det andra: Hitta din motsats om du ska bilda en grupp eller företag, hur 1 plus 1 kan bli 3. Och för det tredje: Man får ångra sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om