Upplever verkets krav orimliga

Markbygden vind AB protesterar och tycker att Naturvårdsverket ställer för hårda krav. Bolaget vill kunna lämna kvar betongfundament i naturen när vindkraftsparken tjänat ut. Nu får domstolen avgöra om det skulle vara miljöförstöring eller inte.

Naturvårdsverkets krav bestrids nu av Markbygden vind AB på en rad punkter.  Nu blir det mark- och miljödomstolens sak att avgöra frågan. (Arkivbild)

Naturvårdsverkets krav bestrids nu av Markbygden vind AB på en rad punkter. Nu blir det mark- och miljödomstolens sak att avgöra frågan. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2012-05-30 06:00

I fredags berättade PT att Naturvårdsverket backar från sitt krav om att samtliga etapper i vindkraftsparken i Markbygden ska tillståndsprövas samtidigt. Det är en öppning som hyllas av Svevinds operative chef, Mikael Kyrk.

- Det här betyder att tillståndet i princip är klart, sade Kyrk till PT då.

Men i sitt yttrande till mark- och miljödomstolen bestrider Markbygden vind AB, som ägs av Svevind och tyska Enercon, flera av de krav som Naturvårdsverket ställer för att godkänna etableringen.

"Orimligt omfattande"
En av de största frågorna är huruvida betongfundamenten, som vindkraftverken står på, ska lämnas eller omhändertas när vindkraftsparken tjänat ut.

- Ur miljösynpunkt tror jag att det är bättre om de lämnas kvar. Betong finns ju överallt och det blir fantastiskt många transporter om fundamenten ska fraktas bort, säger Mikael Kyrk.

I yttrandet skriver Markbygden vind AB: "Vid en jämförelse med villkor om efterbehandling vid andra tillståndsprövningar framtår Naturvårdsverkets yrkande som orimligt omfattande".

Enligt vindkraftsbolagets beräkningar behövs det 150 lastbilstransporter tur och retur för att frakta bort ett enda betongfundament. För samtliga 280 vindsnurror i parkens etapp 1 skulle det innebära 42 000 körningar tur och retur.

Ska man dessutom fylla igen de hål som uppstår krävs ytterligare 68 000 transporter, fram och tillbaka, med fyllnadsmassor.

Vad som egentligen händer med vindkraftsparken om 30 år, när den första omgången snurror slitits ut, är oklart.

- Det troliga är att vindkraftverken byts ut mot nya - om det är ekonomiskt försvarbart vill säga. Det kan ju kanske bli färre och större vindkraftverk. Men det är svårt att bedöma hur lagstiftningen kommer att se ut så långt fram i tiden, säger Mikael Kyrk.

Flygkorridorer
för kungsörn
Förutom kravet på att betongfundamenten ska fraktas bort yrkar Naturvårdsverket på att flygkorridorer för kungsörnar ska skapas i vindkraftsparken och att hänsyn ska tas till spelplatser för tjäder när vindkraftverken placeras ut.

Markbygden vind AB bestrider bägge dessa krav.

"Naturvårdsverkets yttrande skulle, utifrån vad som framkommit och det förhållandet att spelplatserna är små och spridda, innebära att många av vindkraftverken inte kommer till uppförande. Detta skulle i sin tur för bolaget innebära ett orimligt stort ekonomiskt bortfall", skriver vindkraftsbolaget i sitt yttrande.

Nu är det upp till mark- och miljödomstolen att avgöra om etableringstillstånd ska beviljas och vilka villkor som i sådana fall gäller. Det är dock oklart när beslut i frågan fattas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om