Universitetet forskar om byggolyckor

Varför skadas så många byggnadsarbetare svårt i samband med arbetsplatsolyckor? Den frågan ska Luleå tekniska universitet ta reda på. Uppdraget kommer från fack och arbetsgivare.

PITEÅ 2011-04-09 06:00

Antalet svåra arbetsplatsolyckor med byggnadsarbetare inblandade är i Sverige många.

Så många att Sveriges byggindustrier och fackförbundet Svenska byggnadsarbetareförbundet nu vill få svar på varför det är så.

Därför ger de nu gemensamt uppgiften till Luleå tekniska universitet, Ltu, med ett tydligt uppdrag, nämligen att ta fram de verkliga skälen till att omkring 1 000 byggarbetare skadas svårt i olyckor på arbetsplatser, varje år.

Seriös satsning
- Det här är ett absolut nödvändigt första steg för att parterna ska kunna få fram ett gemensamt strategiskt åtgärdsprogram, säger säger Bo Johansson, universitetslektor på Avdelningen för arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Johansson upplever det både glädjande och intressant att parterna gör en seriös satsning och att båda är intresserade av resultaten.

I forskningsprojektet som löper över fyra år, ska universitetet studera vad löneformer, planering och ledarskap har för effekt på svåra arbetsolyckor i byggbranschen.

Inte överens
Arbetsgivare och fack är idag nämligen inte riktigt överens om till exempel vilken effekt ackordarbete har för olyckor inom branschen, liksom korta och eller pressade byggtider eller arbetsledningens kompetens när det gäller systematiskt arbetsmiljöarbete.

- Färre skador inom byggbranschen blir en vinst för individerna, företagen och samhället, både mänskligt och ekonomiskt. Parterna har som mål att arbetet inom byggsektorn på sikt ska bli hälsofrämjande, ett högt satt visionärt mål, säger Bo Johansson.

Intervjuer
Forskarna vid LTU ska låta cirka 9 000 byggarbetare svara på enkäter, både de som drabbats av skador och de som inte finns i skadestatistiken.

Vidare ska forskarna göra ett antal längre intervjuer med ett mindre urval byggarbetare.

AFA försäkring som ägs av Svensk Näringsliv, LO och PTK finansierar projektet tillsammans med SBUF, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om