På tisdagen kom beskedet att fackförbundet Unionen väljer att driva den uppmärksammade frågan till Arbetsdomstolen, AD.
PT har i en rad artiklar beskrivit hur tre anställda vid företaget Go Excellent i Piteå, i augusti förra året lagt kommentarer på Facebook där en tidigare anställd vädrat sitt missnöje med en chef vid företaget.
Skadestånd
Den före detta kollegan uttryckte att han kände sig lurad av bolaget och de övriga svarade på ett sätt, som enligt stämningsansökan, var menat att vara kvickt och humoristiskt.
Den ene citerade artisten Yngvie Malmsteen och skrev "Unleash the fucking fury". Personer på företaget uppgav att de uppfattade skriverierna och kommentarerna som regelrätta hot, både mot dem själva, men även mot företaget.
Trots denna uppfattning fick de anställda arbeta vidare närapå en månad innan de plötsligt kallades in till företagsledningen och på stående fot avskedades.
Nu har alltså fackförbundet Unionen valt att stämma företaget och Almega Tjänsteföretagen AB inför Arbetsdomstolen. I sin stämningsansökan yrkar fackförbundet bland annat på 150 000 kronor i skadestånd vardera för de två sparkade medarbetarna.
Klar chans
Unionens förbundsjurister anser alltså att det finns en klar och rimlig chans att vinna målet i AD.
- Annars skulle vi inte driva det vidare, säger förbundsjurist Ola Sundström.
Han pekar på flera omständigheter som förbundet kommer att använda som argument.
- Dels att polisen tidigt beslutade att lägga ner sin utredning eftersom den inte ansåg att frågan faller under allmänt åtal, dels företagsledningens uppfattning där den uttryckt att den känt sig hotad.
- Det är svårt att förstå att de två anställda då fick arbeta kvar i tre, fyra veckor. Det tolkar vi som en indikation på att de inte varit livrädda, säger Ola Sundström.
Rent allmänt anser Unionens jurister att det är allvarligt att uttrycka sig grovt i sociala medier.
Annorlunda
- Men det måste ändå göras en proportionalitetsbedömning. Vi tolkar att kommentarerna varit ett försök att vara både sarkastisk och humoristisk, säger Sundström.
Facket anser vidare att företaget hade kunnat agera annorlunda.
- Mot bakgrund av att de två anställda inte hade någon problembild eller varningar, skulle det ha varit rimligt med samtal kring det inträffade och en tydlig erinran, säger förbundsjuristen.
Exakt när ärendet kommer upp till huvudförhandling är inte fastlagt.
- En grov uppskattning är att det kan bli i mars. Först väntar en del skriftväxling och till hösten mer konkreta samtal, säger Ola Sundström.
En slutlig dom kan väntas om cirka ett år.
Såvida inte parterna kommer överens innan.
- Den möjligheten finns förstås också.