I våras presenterade Sveriges kommuner och landsting (SKL) och fackförbundet Kommunal en principöverenskommelse om introduktionsanställningar. Ungdomar som gått färdigt omvårdnadsprogrammet på gymnasiet kan komma att erbjudas ett "läroår" med 75 procents arbete med en månadslön på 13 800 kronor, samt 25 procents utbildning. Därefter ska de lovas fast jobb. Hur omfattande det blir och hur många platser det kan bli frågan om vet ingen i dag.
- När man går ut gymnasiet inom vård- och omsorgsprogrammet jobbar man oftast som tim- eller deltidsanställd. Genom denna introduktionsanställning vill vi göra yrket mer attraktivt eftersom man får en kvalitetssäkrad utbildning, samtidigt som man garanteras en tillsvidareanställning, säger Johan Ingelskog, chef för Kommunalarbetareförbundets enhet för arbetsrätt och kollektivavtal
Ingen lösning
I början på oktober ska parterna komma med ett färdigt avtal. Men det är upp till varje kommun att bestämma detaljerna.
- De har kommit överens om att vi ska teckna lokala kollektivavtal. Sedan är fritt för vad som gäller för den kommunen, säger Vanja Nyberg, Kommunal Norrbottens avtalsansvariga ombudsman.
Inte förrän i oktober vet de mer kring detaljerna.
- Vi vet inte hur det kommer att se ut. Det är många saker man ska titta på. Frågor som hur anställningsförhållanden ser ut, vad överenskommelse är och hur man ska kunna behålla personal och samtidigt erbjuda löner som man kan leva på ställer jag mig frågande till, säger Vanja Nyberg.
Hon tycker inte att det är en lösning att erbjuda nyutbildade vård- och omsorgselever en tjänst på 75 procent. Inte om man vill att fler ska börja utbilda sig inom yrket.
- Jag tänker heltid åt alla. Ungdomar vill ha full sysselsättning och man kan inte lägga lönefrågan åt sidan. Det är den vi söker mjölken för, säger Vanja Nyberg.
Kommunal i Piteå går på samma linje och tycker inte att lågavlöning är någon lösning.
- Det här visar bara hur man värderar arbetet som utförs och jag tycker det är fruktansvärt. Det blir man less över att se. Hur ska man då få människor att tycka att det är kul att välja yrket för att man är uppskattad, säger Agneta Nilsson, ordförande för Kommunal i Piteå.
Hon berättar att 24 personer har sökt till vård- och omsorgsprogrammet till höstens terminsstart på Strömbacka.
- Behovet är mer än 24 elever och därför måste man göra något. Ungdomar är i dag rörliga och står inte och väntar på något, säger Agneta Nilsson.