Undersköterskor - bristvara

Agneta Nilsson, ordförande för Kommunals sektion i Piteå, oroar sig för att det inte kommer att gå att rekrytera de 410 undersköterskor som kommer att behövas inom Piteå kommun efter de väntade pensionsavgångarna. - Det kan bli ett stort problem, säger hon.

"Det jag hoppas på är att vi har personer som går in och tar över för att säkerställa att folk får gå i pension och att nya, förhoppningsvis unga, kommer in på arbetsmarknaden", säger Agneta Nilsson.

"Det jag hoppas på är att vi har personer som går in och tar över för att säkerställa att folk får gå i pension och att nya, förhoppningsvis unga, kommer in på arbetsmarknaden", säger Agneta Nilsson.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ 2012-10-02 06:00

Som PT skrivit om tidigare visar kommunens personalprognos att 410 undersköterskor som jobbar inom Piteå kommun fyller 65 år och går i pension inom de kommande tio åren. Agneta Nilsson ser det som ett stort problem och har en farhåga att det inte kommer att finnas tillräckligt med undersköterskor att rekrytera.

- Förhoppningsvis kommer unga in på arbetsmarknaden som går in och tar över för att säkerställa att folk får gå i pension, säger hon.

"Det vore fruktansvärt"
- Att tänka sig att mamma och pappa inte får den service de ska ha, det vore fruktansvärt. Det går nästan inte att tänka sig. Man kan inte lämna en gammal människa eller någon som är funktionshindrad eller handikappad utan tillsyn.

I snitt beräknas 35 medarbetare per år gå i pension under den här perioden. Det visar personalprognosen med utgång från att den reella pensionsåldern för personalen är 65 år.

Personligen tycker Agneta Nilsson att yrket har en hög status men hon är medveten om att den allmänna uppfattningen är en annan.

- Det har en låg status. Jag tror inte att ungdomar ser arbetet med blida ögon, andra moment väger in där man tjänar mer pengar. Jag vill att statusen ska vara hög, det är ett fantastiskt jobb, säger hon.

Förbättra statusen
Hon anser att yrket måste bli attraktivt. Dels för att höja statusen men också för att underlätta den kommande rekryteringen. Där spelar lön och arbetsmiljö in.

- Det går inte att säga att du tjänar mindre, men du får ett trevligt jobb. De måste känna sig betydelsefulla, säger Agneta Nilsson som anser att en undersköterskas arbetsinsats är hög och att lönen är ett mått på hur denna insats värderas. Därför tycker hon att lönen måste tas in i diskussionen om yrket och hur det arbete som utförs ska värderas.

75 procent av lönen
Som PT berättat om tidigare finns ett förslag om att nyutbildade undersköterskor från gymnasiet kan erbjudas introduktionsanställningar med 75 procent av ingångslönen i ett år. Agneta Nilsson tycker att det är synd att det blir en värdering av yrket på det sättet med en lägre lön, men hon är glad om det skulle leda till att fler undersköterskor får jobb.

- Men den största farhågan är naturligtvis om de inte vill jobba på grund av lönen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!