Två resursskolor föreslås bantas till en

Tallbacka och Mellangård läggs ner - istället skapas en ny resursskola med färre antal platser och resursteam som ska jobba med eleverna ute på deras hemskolor. Så vill Barn- och utbildningsnämnden, bun, att stödet till barn med särskilda behov ska organiseras.

Bo Åström, verksamhetschef för Tallbacka och Mellangård, menar att det viktigaste är att man som elev är "inkluderad" i ett sammanhang, det kan vara på hemskolan, men också i en särskild undervisningsgrupp i en annan lokal.

Bo Åström, verksamhetschef för Tallbacka och Mellangård, menar att det viktigaste är att man som elev är "inkluderad" i ett sammanhang, det kan vara på hemskolan, men också i en särskild undervisningsgrupp i en annan lokal.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2012-12-04 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

De tidigare resursskolorna och i dag särskilda undervisningsgrupperna Tallbacka och Mellangård har haft ett nedläggningshot över sig sedan i våras. Turerna kring skolorna har varit många, men till sist hamnade frågan om hur stödet till barn med särskilda behov i Piteå kommun ska organiseras åter på bun:s bord.

Politikerna i nämnden har nu gett i uppdrag till förvaltningen att utarbeta förslag på hur framtida insatser för barn med behov av särskilt stöd kan anordnas.

Färre platser
I förslaget till ny verksamhet ska nu bland annat dessa utgångspunkter finnas med:

n Tallbacka och Mellangård läggs ner och istället vill man skapa en ny, centralt styrd resursskola från årskurs två till nio, dock med färre antal platser än dagens. Här får eleverna bara vara inskrivna i max ett år.

n Eleverna i tvåan till sexan ska erbjudas utbildning i samtliga ämnen, för de äldre eleverna handlar det om utbildning i minst åtta ämnen, vilket gör det möjligt att söka till nationellt program på gymnasiet.

n Man vill också skapa resursteam som ska jobba med eleverna, lärarna och föräldrarna i elevens hemskola.

n Man vill också utveckla och eventuellt samorganisera samarbetet mellan skolan, elevhälsan, Familjens hus, Resurscentrum och elevassistenter.

n Man vill också utveckla samarbetet med Socialtjänsten och andra kommunala verksamheter.

Ingemar Jernelöf, barn- och utbildningschef, menar att det förslag som bun lagt är rimligt och att man ska nu jobba vidare med det på förvaltningen.

Kommer resursskolorna att läggas ner?
- Ja, de kommer säkert att förändras. Det ska finnas platser på den centralt styrda resursenheten, men sedan var den ska ligga, det vet vi inte heller förrän vi har gjort utredningen.

Han menar att man bör ha ett färdigt förslag att presentera för bun i mars 2013. Beslut ska sedan fattas av kommunfullmäktige. Några förändringar bör dock inte hinna påbörjas förrän under 2014.

Barn med diagnosen utvecklingsstörning kommer även fortsättningsvis erbjudas utbildning på Rönnskolan, alternativt inkluderad särskoleundervisning på hemskolan. Barn med hörselnedsättning (som behöver få teckenspråksundervisning) kommer få undervisning i centralt anordnade undervisningsgrupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om