Tuff baksmälla för många efter julen

"Köp nu betala om tre månader. Allt fler norrbottningarna lockas till att handla julklappar och fynda på mellandagsrean på kredit. Men många får svårt att betala och skulderna hamnar istället på Kronofogdemyndighetens bord.

Många lockas av olika "betala senare-erbjudanden" under julen. På Kronofogdemyndigheten uppmanar man dock folk att handla kontant istället.

Många lockas av olika "betala senare-erbjudanden" under julen. På Kronofogdemyndigheten uppmanar man dock folk att handla kontant istället.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2009-12-31 06:00
Trots lågkonjunkturen spås julhandeln sätta nya rekord, enligt Handelns Utredningsinstitut, HUI, som bedömer att svensken i år handlar för i genomsnitt 6 600 kronor under december månad.
Kreditköp
Allt fler köp sker dock på kredit. Det handlar om avbetalning, tillfälliga lån med hög ränta, snabba sms-lån eller att beställa varor på internet mot faktura. Något som syns hos Kronofogdemyndigheten där svenskarnas skuldberg växt sig allt större. Faktum är att ny statistik från kredit- och affärs-
informationsföretaget Soliditet visar att svenskarna aldrig varit så skuldsatta som nu hos kronofogden.
I december i år uppgick det totala skuldberget hos myndigheten till 64 miljarder kronor, en ökning med nio procent i jämförelse med december 2008. I Norrbotten har antalet skuldsatta personer ökat med 2,7 procent från december 2008 till december 2009.
Nya grupper
- De största skuldökningarna sker i grupper med normala eller höga inkomster. Det är tydligt att nya grupper hamnar hos kronofogden, säger Jonas Åkerman, vd för Soliditet.
Enligt Tina Häggmark, kommunikatör på Kronofogdemyndigheten i Umeå, hamnar mängder av ärenden på myndighetens bord i januari som en direkt effekt av julhandeln. Familjer med små marginaler klarar inte av att betala de skulder man dragit på sig i samband med julen.
Hur kan man få folk att julhandla smartare?
- Kontanter är naturligtvis bäst, och att göra upp en plan innan för hur mycket man kan handla för, beroende på vilken ekonomi man har. Det gäller att ha en strategi, säger Häggmark.
TIPS Har du svårt att betala räkningarna efter julen?
Agera snabbt och ta kontakt med den du är skyldig pengar. Förklara din situation och se om ni tillsammans kan hitta en lösning. En avbetalningsplan kan kanske vara en bra lösning?
Spara alla kvitton. Det finns kanske något du kan lämna tillbaka.
Om du behöver låna pengar för att betala en räkning, se till att välja det billigaste alternativet.
Se över din ekonomiska situation. Gör upp en budget och ta kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivare om så behövs.
Även på Kronofogdemyndighetens kundcenter finns möjlighet att ställa frågor. Kanske kan en skuldsanering vara ett alternativ?
Källa: Kronofogdemyndigheten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om