När vänortsdagen, eller Kandalaksjadagen som den numer kallas i Piteå, firades i lördags hade kulturföreningen Piteå-Kandalaksja bjudit in speciella gäster. Deltagarna i den ryska sång- och dansgruppen Pomorska varierar mellan 30 och 85 år i ålder och några av de äldsta deltagarna har aldrig ens varit utanför sin egen kommun.
- Vi träffade dem i våras och sa att vi var lite oroliga för att de inte skulle orka komma. Därför bekostade vi en läkare som följde med på resan, säger Lars Berglund, ordförande i kulturföreningen.
Föreningen har också bekostat resan, pass och visum för gruppen.
- Vi har skrapat ihop våra sista pengar för att ta hit dem, det brukar vi inte göra, säger Lars Berglund, som berättar att kommunen gått in och sponsrat delar av kostnaderna, vilket föreningen är mycket tacksam för.
Gammalt folkslag
Pomorerna är ett gammalt folkslag vars sånger och danser är en berättartradition som handlar om livet runt Vita havet. De för sin kultur vidare genom att sjunga på dialekt. Enligt källor finns det bara drygt 3 000 pomorer kvar i Ryssland.
- Vi är stolta över att ha kvar våra gamla traditioner och blir stolta när gruppen blir inbjuden till andra länder, säger Taisiya Shcherbakova, ordförande för vänortsföreningen i Ryssland.
Med på resan var Olga Sorokina, chef för kulturhuset i Seleneborsk där Pomorska kommer från. Hon berättar att mycket krut läggs på barngrupper i regionen, för att främja återväxten.
- Resan till Piteå var en fin present till gruppens medlemmar som aldrig varit utanför landet. Jag hoppas på ett framtida fortsatt samarbete, säger hon.