Tjejers viktigaste sakfråga framröstad

När tjejjouren.se nyligen genomförde en webbomröstning över vilken som är unga tjejers viktigaste sakfråga, blev resultatet tydligt. Unga tjejer vill bli tagna på allvar och de vill inte bli misstänkliggjorda i samband med brott.

PITEÅ 2011-03-08 06:00

Tjejjouren.se är en hemsida på Internet som sedan ett år tillbaka drivs i samarbete med Sveriges cirka sextio tjejjourer. Bakom hemsidan står Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige samt Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund.

Inför Kvinnodagen den 8 mars genomfördes webbomröstningen där sakfrågan "Ansvaret ska läggas på förövarna - inte de utsatta" vann överlägset.

- Det var lite otippat, för det är en svår fråga. Men vi är positivt överraskade, för detta är vad tjejjourerna jobbar med, säger Frida Zellinger, informatör och webbredaktör för tjejjouren.se.

Våldsnormer
I samband med Kvinnodagen den 8 mars kommer demonstrationer att arrangeras runt om i landet till stöd för utsatta kvinnor och tjejer. Men det handlar lika mycket om att se till killarnas situation.

- Det är aldrig den som är utsatt, som bär skulden. Men jag tror det är dags att vi vänder blicken mot det som är källan till problemet och då handlar det om att jobba kring normer om manlighet. Och där är det viktigt att vi inte skuldbelägger enskilda killar, säger Carin Göransson, som är koordinator vid tjejjouren.se. Hon fortsätter:

- Jag tror att vi måste involvera unga killar i det här arbetet, säga att de har något att vinna på att komma bort från de dominerande våldsnormerna.

Vad kan killarna vinna på det?
- Ett friare och mer jämlikt samhälle där alla kan utvecklas som individer.

FAKTA Prio 1

Webbomröstningen heter Prio 1 och genomfördes inför Kvinnodagen den 8 mars på www.tjejjouren.se. Frågan var vilken sakfråga som unga tjejer ansåg vara mest angelägen att lyfta fram på Kvinnodagen.

Totalt röstade 756 personer. Av dessa ansåg 28 procent att den viktigaste sakfrågan är att ansvaret i samband med brott läggs på förövarna, inte på de som utsatts. Om en flicka blir våldtagen ska inte längden på henens kjol avgöra om gärningsmannen frias eller inte.

På delad andraplats, med vardera 13 procent av rösterna, kom önskan om hårdare tag mot trakasserier och att fler vanliga tjejer ska synas i media, inte bara fotomodeller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!