Taltidningsleverantör i Piteå undgår varsel

Taltidningsleverantören Iris Media, som läser in flera av Sveriges taltidningar, stänger fem av sina åtta kontor i landet.Anledningen är ändrade regler för statsbidrag till taltidningsproduktion. Kontoret i Piteå drabbas tills vidare inte av varsel.

Anita Rönnbäck är van talsyntes sedan tidigare och tror att det kommer fungera bra för dagstidningar också. Den största fördelen med förändringen tycker hon är att hon får tillgång till hela tidningen.

Anita Rönnbäck är van talsyntes sedan tidigare och tror att det kommer fungera bra för dagstidningar också. Den största fördelen med förändringen tycker hon är att hon får tillgång till hela tidningen.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2011-11-01 06:00

I dag sköts inläsningen av taltidningar manuellt av taltidningsjournalister, som gör ett urval av tidningens innehåll. Tidningarna finansieras av statligt stöd via Taltidningsnämnden. Till följd av att stödet dras in 2013 och den levande inläsningen då kommer att ersättas med datorstyrd talsyntes stänger Iris Media fem av sina åtta kontorm i landet.

Detta är dock inget som drabbar kontoret i Piteå som fortsätter att läsa in tidningarna som vanligt. De får i stället fler tidningar att arbeta med, men vilka eller hur många det handlar om är ännu inte klart.

- Vi vet inte så mycket om det ännu mer än att vi blir kvar och att vi inte drabbas av några uppsägningar, säger Anna-Lena Nilsson, platsansvarig på Iris Medias kontor i Piteå.

I dag har kontoret en personalstyrka på 13 personer. Om den ökade arbetsbördan innebär ett större personalbehov kan Anna-Lena Nilsson inte ge något svar på utan hänvisar till att de ännu inte vet så mycket om förändringarna.

Huruvida kontoret drabbas när talsyntesen införs 2013 är även det oklart. Anna-Lena Nilsson förklarar att förändringarna är under förhandling och att personalen jobbar på som vanligt fram till dess att de vet mer.

Förändrad taltidning
I dag innehåller en taltidning dagstidningens viktigaste nyheter och det tar cirka 90 minuter att lyssna på den. När talsyntesen införs blir i stället hela tidningen tillgänglig. Anita Rönnbäck, 68 år, har lyssnat på Piteå-Tidningens taltidning sedan i början av 90-talet. Hon ställer sig positiv till talsyntes.

-  Då väljer jag vad jag vill läsa. Jag tror på det här, det har jag strävat efter, att få tillgång till det alla andra har, säger Anita Rönnbäck.

Hon har länge använt sig av talsyntes via sin dator och tror att en datastyrd talsyntes kommer att funka lika bra för dagstidningsmaterial.

Ingen förändring
på kort sikt
Norrbottens Media, som producerar taltidningar för bland annat Piteå-Tidningen, påverkas inte heller av detta på kort sikt. Dock väntas en förändring när talsyntesen införs. Då kommer verksamheten inte att finnas kvar i nuvarande form, uppger Tommy Ström, redaktionschef på NSD och ansvarig för taltidningsorganisationen.

Nästa år kommer den dock att kunna arbeta likadant som i dagsläget.

Talsyntestidningar och dess nya teknik förväntas att tas i bruk den 1 april 2013.

FAKTA Taltidningar

Taltidningar är tidningar som får abonneras av till exempel synskadade, afatiker, dyslektiker och funktionshindrade som inte kan hålla i eller bläddra i en tidning.

Taltidningar kan vara informationstidningar utgivna av till exempel kommunala organ eller annan regional utgivare.

De finns också som en redigerad utgåva av dagstidningar.

Statligt stöd utgår nu till dagstidningar som ges ut som taltidning.

De flesta dagstidningsutgivna taltidningarna förmedlas över radionätet, så kallad radiotidning, och en mindre andel förmedlas digitalt till en dator hemma hos abonnenten.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!