Det kan tyckas lätt att säga att man inte ska gripas av panik om man råkar gå igenom isen eller hamna i en isvak. Men det underlättar säkert att ha den kunskapen om olyckan skulle vara framme när man promenerar på is, åker skridskor eller färdas på isen med skoter.
Under hela veckan har elever från olika högstadieskolor i Piteå fått prova på att ta sig upp ur en riktig isvak, uppleva känslan av att hamna i iskallt vatten med kläderna på. PT var med när ett tiotal elever från Pitholmsskolans klass 8C på fredagen testade isvaksbad bakom simhallen i Munksund.
Före doppet berättade Jan Öhlund om vad man bör tänka på innan man ger sig ut på isen, vilken utrustning man bör ha med sig, och hur man bör agera om isen brister.
Förhoppningsvis är det självklart för de flesta att man ska ha isdubbar med sig ut på isen, men lika viktigt är att de sitter rätt och är lätt åtkomliga.
- Isdubbarna ska sitta stadigt runt halsen, högt upphissade under hakan och utanför kläderna.
Bra är också att ha med sig en räddningslina och ett ombyte torra kläder i en vattentät plastpåse.
Samma sida
- Om man hamnar i en vak ska man alltid ta sig upp på den sida av vaken som man kom från. Lossa isdubbarna, lägg upp armarna på isen och börja arbeta med dubbarna samtidigt som ni hjälper till med simbentag. Ni får aldrig låta benen sjunka i vattnet! manade Jan Öhlund innan man gick ned till vaken, där nio av eleverna, sex killar och tre tjejer, oförskräckt kastade sig i det iskalla vattnet för att raskt ta sig upp på fast is igen.
På eftermiddagen och kvällen fick allmänheten prova på isvaksbad.
De som inte ville hoppa i isvaken kunde träna med hjälp av ett isflak - gjort av plast! - i simhallens bassäng.