Klimatet och den stillsamma svenska kulturen tog Mdalla med överraskning. Som det här med att hälsa på varandra på gatan. Kulturerna vid Medelhavet är mer spontana, menar Mdalla. När svenskar är ute och går, säger man inte hej till främlingar.
Det var kärleken som förde Mdalla till Sverige och Piteå. Och även om hennes man för närvarande befinner sig utomlands, är det tanken på hennes barn, som får Samira Mdalla att vilja stanna kvar i Sverige. Barnen är just nu på Malta, men de är födda i Sverige, och Mdalla hoppas att barnen ska komma tillbaka.
- Sverige är ett tryggt samhälle, säger Samira Mdalla.
Mer kaffe
När Mdalla kom till Sverige, var det inte många som brydde sig om att integrera henne. Hon är inte säker på om det är bättre nu, men menar att man måste umgås med landets invånare för att alls kunna integreras. Och när det gäller att umgås med svenskar, har Mdalla reagerat på svenskarnas fikakultur.
- Hur orkar de fika varje dag, frågar sig Mdalla och tänker på personer hon mötte i början av sin yrkeskarriär i Sverige, när Mdalla jobbade i restaurangbranschen. Själv dricker hon mer kaffe nu, som ett resultat av sin integration, men visst dricker man kaffe i Tunisien, också.
Längtar fortfarande
- Jag vill ha ett fast arbete, säger Mdalla. I dag jobbar hon på ett vikariat som personlig assistent och hon trivs med yrkets sociala aspekter. Mdalla läser också en datakurs.
Fortfarande, tjugofem år efter att hon kommit till Sverige, längtar hon till Tunisien. Mdalla besöker sitt forna hemland två till tre gånger per år och hälsar på släktingar. Men om fem år bor hon säkert kvar i Piteå - förhoppningsvis med sina barn på nära håll. Det finns dock en nackdel:
- Jag trivs inte med snön, säger Mdalla med ett leende.