Svårt få dispens från strandskyddet

Det skulle bli lättare att få dispens från strandskyddet. Inte minst för att främja utvecklingen av landsbygden. Men Arjeplogs kommunalråd, Britta Flinkfeldt Jansson (S), tycker att det blivit tvärtom.- Ja, i alla fall här i Norrbotten.

Arjeplog är en kommun med många sjöar och få invånare. Trots detta är det mycket svårt att få dispens från strandskyddet. Möjligen kan det bli lättare när kommunen blir klar med en ny översiktsplan där man pekar ut de strandnära områden som kan bebyggas.

Arjeplog är en kommun med många sjöar och få invånare. Trots detta är det mycket svårt att få dispens från strandskyddet. Möjligen kan det bli lättare när kommunen blir klar med en ny översiktsplan där man pekar ut de strandnära områden som kan bebyggas.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

PITEÅ 2010-10-16 06:00
I den nya lagen får kommunerna huvudansvaret för att pröva undantag från strandskyddet. Avsikten är att lättnaderna ska få genomslag främst i områden där det finns gott om orörda stränder, inte minst i kommuner med avfolkning.
I Arjeplog finns det tusentals sjöar, men antalet invånare är bara drygt 3 000 personer.
Britta Flinkfeldt Jansson tycker att det finns stort utrymme för att ge dispenser.
- Jag tycker att vi får avslag på ansökningar som borde vara självklara, säger hon och nämner ett ärende från byn Båtsjaur som i förra veckan fick avslag av länsstyrelsen.
Följer lagen
För även om kommunerna fått huvudansvaret så har länsstyrelsens roll stärkts. De ska överpröva kommunala dispenser.
- Som det är nu överprövar länsstyrelsen i Norrbotten nästan 70 procent av alla dispensärenden. På Öland överprövar de bara 20 procent. Det är väldigt stora regionala skillnader, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Är länsstyrelsen i Norrbotten strängare än andra länsstyrelser?
- Det vet jag inte, men vi följer lagen och i nuläget är 8-10 fall föremål för överprövning i miljödomstolen. I fyra fall har det kommit dom och länsstyrelsens linje har vunnit i samtliga, säger Lars Dahlberg, handläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.
Inte klara
De lättnader i strandskyddet som det talas om gäller bara i vissa områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS-områden) och dessa måste kommunerna peka ut i sina översiktsplaner. Något som ingen norrbottnisk kommun har gjort. Älvsbyn, Boden och Pajala har kommit längst i det arbetet.
- Det är ett långdraget arbete som kostar pengar. Vi hoppas vara klara nästa år, men under tiden kunde länsstyrelsen vara mer tillmötesgående. Jag upplever att det här är väldigt mycket byråkrati, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Lars Dahlberg, handläggare på länsstyrelsen, pekar på att kommunernas dispensansökningar ofta är bristfälliga och att det är grunden till de många avslagen.
Peka ut områden
- Ja, så har det varit många gånger. En dispens måste föregås av inventering och särskilda skäl ska åberopas.
Britta Flinkfeldt Jansson:
- Det är möjligt att det finns brister i ansökningarna, men det enklaste vore väl om länsstyrelsen begärde in kompletteringar istället för att avslå.
Lars Dahlberg:
- Om det handlar om enklare brister så gör vi det.
Blir det lättare att få dispens för kommunerna när de är klara med sina översiktsplaner där områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) pek as ut?
- Teoretiskt kan man tro det eftersom det sannolikt finns betydligt fler LIS-områden i exempelvis Arjeplog än det gör i Stockholms skärgård, säger Lars Dahlberg.

FAKTA Dispens från strandskyddet
Enligt strandskyddslagen är det inte tillåtet att bygga närmare än 100 meter från strandkanten eller ut i vattnet. Det krävs särskilda skäl för att bevilja dispens eller upphäva strandskyddet.
Kommunerna beslutar om dispenser och länsstyrelsen granskar och godkänner/avslår dispensen. Avslag kan överklagas till miljödomstolen och miljööverdomstolen.
Följande särskilda skäl kan åberopas vid ansökan om strandskyddsdispens:
Den aktuella platsen är belägen på redan ianspråktagen mark.
Den aktuella platsen är avskuren från stranden av till exempel en järnväg eller större väg och saknar därför betydelse för allmänhetens friluftsliv.
Anläggningar som måste ligga vid vattnet, det kan vara båthamnar, bryggor, pirar med mera. Sådana bör dock inte uppföras inom områden med stort rekreationsvärde eller om djur- och växtlivet påverkas på ett icke acceptabelt sätt. Samlokalisering bör eftersträvas.
Det avser ett område som behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan ske utanför området.
Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan ske utanför området.
Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse.
I en stor del av Sverige kan kommunerna i sina översiktsplaner dessutom ange områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS-områden) som ger utökade möjligheter till dispens.
Det kan handla om en åtgärd som är bra för kommunens utveckling, exempelvis inom turism och friluftsliv.
Det kan också handla om bostadshus i anslutning till redan befintlig bebyggelse.
Källa: Naturvårdsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om