I Arjeplog finns det tusentals sjöar, men antalet invånare är bara drygt 3 000 personer.
Britta Flinkfeldt Jansson tycker att det finns stort utrymme för att ge dispenser.
- Jag tycker att vi får avslag på ansökningar som borde vara självklara, säger hon och nämner ett ärende från byn Båtsjaur som i förra veckan fick avslag av länsstyrelsen.
Följer lagen
För även om kommunerna fått huvudansvaret så har länsstyrelsens roll stärkts. De ska överpröva kommunala dispenser.
- Som det är nu överprövar länsstyrelsen i Norrbotten nästan 70 procent av alla dispensärenden. På Öland överprövar de bara 20 procent. Det är väldigt stora regionala skillnader, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Inte klara
De lättnader i strandskyddet som det talas om gäller bara i vissa områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS-områden) och dessa måste kommunerna peka ut i sina översiktsplaner. Något som ingen norrbottnisk kommun har gjort. Älvsbyn, Boden och Pajala har kommit längst i det arbetet.
- Det är ett långdraget arbete som kostar pengar. Vi hoppas vara klara nästa år, men under tiden kunde länsstyrelsen vara mer tillmötesgående. Jag upplever att det här är väldigt mycket byråkrati, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Lars Dahlberg, handläggare på länsstyrelsen, pekar på att kommunernas dispensansökningar ofta är bristfälliga och att det är grunden till de många avslagen.
Peka ut områden
- Ja, så har det varit många gånger. En dispens måste föregås av inventering och särskilda skäl ska åberopas.
Britta Flinkfeldt Jansson:
- Det är möjligt att det finns brister i ansökningarna, men det enklaste vore väl om länsstyrelsen begärde in kompletteringar istället för att avslå.
Lars Dahlberg:
- Om det handlar om enklare brister så gör vi det.