Svårare lämna in trasiga lampor

Farligt avfall som glödlampor och lågenergilampor kan snart inte längre lämnas på återvinningsstationerna - istället måste Piteborna bege sig till Bredviksberget. En försämrad service som gör att Pireva befarar att fler istället bara slänger lamporna i den gröna tunnan hemma.

I dag kan glödlampor och lågenergilampor lämnas in på tre återvinningsstationer i Piteå kommun, i Sjulnäs, Munksund och på Nolia-området. Men snart försvinner dessa och Piteborna är hänvisade till Bredviksbergets avfallsanläggning.

I dag kan glödlampor och lågenergilampor lämnas in på tre återvinningsstationer i Piteå kommun, i Sjulnäs, Munksund och på Nolia-området. Men snart försvinner dessa och Piteborna är hänvisade till Bredviksbergets avfallsanläggning.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2011-01-10 06:00

- Det finns alltid en risk, säger Kjell Lundholm, affärsområdeschef på det kommunala bolaget Pireva (Piteå renhållning och vatten).

Lågenergilampor, som innehåller koldioxid och glödlampor, som innehåller bly ska inte alls hamna i hushållssoporna. Då transporteras de till värmepannan i Boden och ämnen som är skadliga för miljön kan följa med rökgaserna ut i naturen.

Istället ska lamporna återvinnas till nya råvaror eller energi. I dag finns särskilda kärl för glödlampor och lågenergilampor på tre av de 27 återvinningsstationerna i Piteå kommun.

- Vi satte upp dem på prov för ungefär ett år sedan för att förbättra tillgängligheten, säger Kjell Lundholm.

Inom kort försvinner dock dessa:

- Det är en arbetsmiljöfråga för våra chaufförer, säger Lundholm och berättar att en lågenergilampa kan sprida gas som är farlig att andas in om den går sönder.

Utsätts för risk
Han menar att i och med att det i dag lämnas in allt fler lågenergilampor på återvinningsstationerna så krävs det större behållare, fallhöjden blir högre och risken ökar att en lampa går sönder. Fackförbundet Transport har ställt sig negativa till att deras medlemmar (chaufförer som hämtar kärlen) kan utsättas för risker.

Det är dock inte kommunerna utan El-Kretsen som har det lagstadgade producentansvaret för elektronikavfall. Eftersom glödlamporna är på väg att fasas ut och de nya lamporna nu ökar anser organisationen att de ska lämnas på kommunernas bemannade återvinningscentraler - för Piteås del på Bredviksberget.

I Piteå kommun finns också den mobila återvinningscentralen som två gånger per år besöker ett antal platser i kommunen för att samla in bland annat farligt avfall.

Kan vara framtiden
Inte heller Förpacknings- och Tidningsinsamlingens (FTI), som ansvarar för återvinningsstationerna vill ha lamporna där.

Kjell Lundholm berättar att det pågår flera olika försök i landet med att ta fram nya typer av behållare där lamporna inte går sönder. I exempelvis Göteborg har Samlaren tagits fram. En behållare med hål för olika typer av lampor och batterier. Dessa behållare är placerade i butiker.

- Det kan vara framtiden, säger Niklas Johansson, informatör och kundansvarig på Pireva som dock liksom Kjell Lundholm inte vet vad som händer i Piteå framöver.

Kärl för batterier kommer dock även framöver att finnas på alla återvinningsstationer, som PT tidigare berättat hittades dock en hel del batterier i den gröna tunnan när Pireva nyligen genomförde sin "plockanalys". Förutom det även en hel del mjukplast.

Niklas Johansson förtydligar att mjukplast som är en förpackning (exempelvis en plastpåse) eller hör till en förpackning ska lämnas in på återvinningsstationen i containern märkt med "hårdplats" - inte läggas i den gröna tunnan.

- Gränsen går vid när plasten är väldigt kladdig eller kletigt och inte passar in i återvinningssystemet, säger han och menar att den då ska läggas i brännbart.

- Många har uppfattningen att "allt brinner", men så är det inte, säger Johansson som dock räknat med att få gå ut med information om vad som gäller efter PT:s artikel om att "Piteborna är dåliga på sopsortering".

- Det är jättebra att folk har frågor och funderingar, vi vill ju ha en dialog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om