Svampexplosion - tack vare regnet

Karl Johan, smörsopp, sandsopp och till och med kantareller. Efter den senaste tidens ihärdiga regnande vimlar det nu av svamp av olika slag ute i Piteås och Norrbottens skogar.

Smörsopp, en jättegod matsvamp, här har regnet åsamkat lite skador på "hattarna".

Smörsopp, en jättegod matsvamp, här har regnet åsamkat lite skador på "hattarna".

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2011-09-02 06:00

- 100 millimeter regn har gjort sitt! Först var det torrt och varmt hela sommaren, sedan kom massvis av regn och sedan kom svamparna upp ur jorden! Hade det inte regnat så mycket som det gjort nu i augusti hade det inte alls varit lika många, säger Hans-Erik Öster, svampkonsulent från Norrfjärden.

Han tycker spontant att det främst känns som ett "Kalle-år" - alltså ett år med mycket Karl Johan-svamp! Ett glädjebesked för många svampälskare eftersom Karl Johan räknas som en av våra godaste matsvampar som både kan användas i såser, soppor, stuvningar, pajer eller bara rätt och slätt stekas i smör och lägga på en smörgås!

Men om man är en glad amatör, hur ska man då veta var man ska leta efter svamp, exempelvis Karl Johan?
- Då ska man nog först gå en svampkurs eller följa med ut på någon expedition för att lära sig mer. Att bara bege sig ut i skogen själv med en svampbok - det kan vara livsfarligt, säger Hans-Erik Öster som menar att vissa svampsorter lätt kan förväxlas med varandra varav vissa kan vara dödligt giftiga.

"Gräddan av gräddan"
Själv plockar han i dagsläget inte svamp på hemmaplan utan befinner sig på Mykologiveckan (svampveckan) i Jokkmokk med Sveriges Mykologiska föreningen tillsammans med ett 60-tal andra svampkännare från Kiruna i norr till Holland i söder.

- Så det är "gräddan av gräddan" som är här och plockar nu kan man säga, vi har också så mycket svamp att det står oss upp över öronen (skratt). Men vi plockar inte bara matsvamp utan allt möjligt under den här veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om