Prognosen, som görs varje år, visar att bärtätheten i år ligger under genomsnittet för hela Sverige. Sämst ser det ut för norra Norrland och Svealand, med cirka 25 procent färre bär än tidigare år.
Orsaken tros vara den sena och kalla våren och försommaren i norr.
I söder rör det sig om bristen på snö, som gjort att blåbärsriset frusit.
- När det är regn och rusk och inte så varmt under blomningen är insekterna inte så aktiva och pollinerar dåligt, säger Ola Langvall, skogsforskare vid SLU.
Han påpekar dock att bärtillgången kan variera mycket och att man säkert kan hitta mycket bär om man letar på rätt ställen.
Ingen oro
Bärföretagaren Leif Ögren i Roknäs konstaterar att SLU:s prognoser aldrig verkar stämma i hans område, men vill inte kommentera mer exakt hur bärsituationen ser ut.
- När det gäller bär är det så många som har åsikter, så låt dem ha det. Jag är inte alls orolig, jag vet hur det ser ut, säger han.
Inte heller hos bäruppköparen Polarica är man särskilt orolig, trots SLU:s prognos.
- Det blir ingen rekordskörd men kommer nog att bli bättre än ifjol. Det är min bedömning, säger Tommy Innala, vd på Polarica.
Helt säker kan han dock inte vara.
- Det är såklart svårt att veta, det är mycket som återstår än.
När det gäller lingon är tillgången fortfarande oklar. Prognosen görs inte förrän i början av augusti. När det gäller hjortron får bärplockarna fortsätta fundera, eftersom SLU bara inventerar bärtillgången i skogsmark - och hjortronen trivs bäst i myrmark.
- Tyvärr, det är många som frågar efter det, säger Ola Langvall.
Bärprognosen bygger på en kombination av observationer av mängden blommor, kart och mogna bär från Riksskogstaxeringens landsomfattande provyteenkät.