Stort intresse för samläsning

Yttrandefrihet, demokrati och kulturell mångfald. Så lyder de teman som ramar in Världsbokdagen. I stadsbiblioteket i Piteå delades böcker ut och samtidigt startades också ett läsäventyr.

Elever från Naturbrukskolan på Gran är en klass som kommer att läsa årets bok. I förgrunden från vänster Rebecka Wikström, läraren Therese Svanborg, Louise Hansson och Ida Svanborg.

Elever från Naturbrukskolan på Gran är en klass som kommer att läsa årets bok. I förgrunden från vänster Rebecka Wikström, läraren Therese Svanborg, Louise Hansson och Ida Svanborg.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2012-04-24 04:41

Klockan tio på måndagsförmiddagen inleddes Världsbokdagen officiellt i Piteå. Då inleddes också utdelningen av 400 exemplar av Mikael Niemis bok "Skjut apelsinen".

Intresset för Världsbokdagen är stort. Det framgick med tydlighet när portarna öppnades.

Skolprojekt
Besökare i alla åldrar fanns på plats när bibliotekarie Inger Wärngård avslöjade årets bok.

På plats fanns även en klass från Naturbrukskolan på Gran i Öjebyn, som kommer att fungera som en projektgrupp där boken som sådan ska läsas och analyseras.

- Det ska bli spännande, säger klassläraren Therese Svanborg.

Hon berättar att förutom de böcker som eleverna på plats i stadsbiblioteket fick, har även en klassupsättning inköpts.

- Vårt mål är att hela skolan med personal ska läsa den, berättar Therese Svanborg.

Inspiration
I samband med Världsbokdagen startades samtidigt ett läsaräventyr, Piteå läser. Projektet kommer att pågå året ut och tanken är att så många Piteåbor som möjligt läser samma bok. Förhoppningen är att kunna inspirera och uppmuntra Piteborna att läsa den utvalda boken och dela upplevelsen med andra. Exempelvis i läsecirklar, på affären, hos frissan eller på banken. Att det på arbetsplatser, i föreningar och på skolor ska läsas diskuteras, tyckas, tänkas och kommenteras. Förutom på biblioteket, delades Niemis bok ut på ytterligare platser i kommunen så långt lagret räckte. Boken finns även som e-bok och talbok.

FAKTA Världsbokdagen

Firandet av dagen den 23 april har blivit en etablerad tradition i Sverige.

I år uppmärksammas boken, läsandet och upphovsrätten för sextonde året i rad.

Ett av många syften är att förankra litteraturens betydelse i samhället, samt uppmärksamma läsandets centrala roll för det demokratiska kunskapssamhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om