Äldreomsorgen i Piteå hamnade i medialt fokus när SVT:s Uppdrag granskning slog fast att dementa blir inlåsta och lämnade ensamma nattetid. Det skedde inför valet 2010 och mycket har hänt sedan dess.
Personalen har förstärkts i flera omgångar, men ännu hörs röster om att undersköterskorna på vård- och omsorgsboendena inte räcker till. Värre lär det bli när fler och fler Pitebor lever längre och behöver större omvårdnad.
Förra året bildade Piteå kommun en beredningsgrupp med bred politisk förankring. Planen var arbeta fram en långsiktig lösning på problematiken inom äldreomsorgen.
Peter Roslund (S), Brith Fäldt (V) och Elisabeth Berg (M) från kommunstyrelsen samt Agnetha Eriksson (S), Tommy Caesar (S) och Majvor Sjölund (C) från socialnämnden presenterade förslaget som benämns "Framtidens äldreomsorg".
Det gick ut på remiss till berörda och efter viss omarbetning fastställdes "Framtidens äldreomsorg" av såväl socialnämnd som kommunstyrelse.
Konceptet bygger huvudsakligen på tre punkter:
n Tillskott av trygghetsboende.
n Korttidsresurser i nytt äldrecentra.
n Renodling av boendeplatser.
Nytt äldrecentrum
Den kanske största förändringen som föreslås är ett stort tillskott av platser på trygghetsboende. I dag finns 34 sådana platser i kommunen och nu vill man utöka detta med 80 platser genom att omvandla lägenheter på Öjagården (51), Hortlaxgården (11) och Källbogården (18).
Ett trygghetsboende innebär i korta drag att man bor i en egen lägenhet, men har tillgång till hjälp i form av hemtjänst i samma hus.
- Syftet är att komma bort från ensamheten och finnas i ett socialt sammanhang. Tryggheten består i att inte vara ensam och ha tillgång till trygghetslarm för att vid behov kunna tillkalla hjälp, säger Agnetha Eriksson (S),
socialnämndens ordförande.
Beredningsgruppen vill också utöka korttidsplatserna genom att bygga ett nytt äldrecentra på trädgårdstomten där Forsells handelsträdgård tidigare låg. Kärnhuset och Villa Utkiken försvinner och dagens 21 platser förstärks med 15 vilket innebär 36 korttidsplatser sammanlagt som placeras i det tänkta äldrecentrat.
- Villa Utkikens lokaler ägs av PNF och de får hitta en ny hyresgäst. Kärnhuset är ju beläget i Österbo och vad som händer där är ännu oklart. Korttidsplatser är jättebra för dem som bor hemma och klarar sig med hjälp från anhöriga som ibland behöver avlastning, säger kommunalrådet Peter Roslund (S).
Avdelning lades ned
Politikerna vill också fördela om och renodla demensboendeplatser samt vård- och omsorgsboendeplatser. Man föreslår att utöka demensplatserna från 99 till 203 och minska vård- och omsorgsplatserna från 456 till 262. Totalt innebär det en minskning med 90 platser - tio av dem har redan avvecklats i och med att avdelningen Hjortronmyren på Roknäsgården lades ned.
- Platserna som försvinner är belägna i lokaler som inte lämpar sig för vård och omsorg, säger
Agnetha Eriksson.
- Inklusive trygghetsboendena blir det totalt sett fler platser än förut, men med en anwnan struktur. Vi har ett gott utgångsläge i Piteå om man jämför med riksgenomsnittet. Vi säger ju också tydligt att det finns planer för ytterligare ett vård- och omsorgsboende, säger Roslund.
Lite invecklad
Enligt kommunalrådet skulle det kunna vara klart 2017 och om socialnämnden får bestämma blir det beläget i Öjebyn.
- Vi har inga vård- och omsorgsplatser där. Öjebyn tillhör centrala stan som har förhållandevis lite boendeplatser, säger Eriksson.
Finansieringen av den nya organisationen känns lite invecklad. Man räknar med att omvandlingen av 80 vård- och omsorgsplatser till trygghetsboende ska frigöra 64 årsarbetare vilket motsvarar 32 miljoner kronor.
Det ska täcka driftskostnaderna för äldrecentrat, en ny träffpunkt på Källbogården, en utökning av träffpunkten på Öjagården, eventuellt en utökning med sex vård- och omsorgsplatser på Källbogården, hemtjänstinsatser på trygghetsboende samt resursförstärkning till personal.
Enligt politikerna kommer inga anställda att sägas upp, men många lär få flytta till nya arbetsplatser.
I "Framtidens äldreomsorg" ska äldre kunna bo kvar hemma längre och hemmet ska i större utsträckning användas som vård- och omsorgsarena.
- Jag tror att de allra flesta vill bo hemma så länge som möjligt och det här förslaget ökar den möjligheten. Om fullmäktige fattar beslut på måndag så trycker vi på knappen. Det är hög prio på att få äldrecentrat klart, säger kommunalrådet.
Kommunen räknar med att investera 80 miljoner kronor i byggandet av det nya äldrecentrat samt anpassning av befintliga lokaler. 55 miljoner kronor är redan beslutade och omfördelas från det tidigare planerade vård- och omsorgsboendet i centrala Piteå. 25 miljoner kronor är planerade investeringsmedel för åren 2014 och 2015.
Arbetet med "Framtidens äldreomsorg" påbörjas hösten 2013 och väntas pågå till 2017.