Tre äldreboenden i Piteå kommun har haft besök av Åsa Sjöström Ross, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket - Berggården, Mogården och Roknäsgården.
När det gäller Mogården genomfördes inspektionen i slutet av augusti i år med anledning av att huvudskyddsombudet vid Kommunal begärt att Arbetsmiljöverket skulle pröva ett ärende angående arbetsmiljön - detta med stöd av arbetsmiljölagen.
När det gäller Berggården och Roknäsgården ingick inspektionerna där i en europeisk tillsynskampanj som riktas mot bland annat sjukvård och omsorg. Det handlar om hur arbetsplatserna arbetar med psykosociala riskbedömningar och arbetsförhållanden. På Berggården gjordes inspektionen i april i år - på Roknäsgården i oktober.
Stora brister
På Roknäsgården fanns inga allvarliga brister.
På både Mogården och Berggården pekar dock Arbetsmiljöverket på stora brister i arbetsmiljön som måste åtgärdas för att inte personalen ska drabbas av "ohälsa".
Det handlar om liknande problem på båda boendena, mycket kopplat till att personalresurser förts över från natten till dagen och att de boende fått trygghetslarm utan att man gjort någon riskbedömning.
Svårt ta paus
Larm som skapar stress och psykiska påfrestningar hos personalen när boenden larmar samtidigt som man ska utföra andra arbetsuppgifter.
Det är också svårt för personalen att ta raster och på Mogården har personalen en rad "kringarbetsuppgifter" som exempelvis städning. Vissa tider är bemanningen sådan att "riskfyllda arbetsuppgifter" som man bedömt att det behövs två anställda för att utföra - ändå ska utföras av en ensam anställd.
"Stress, frustration och otillräcklighetskänslor uppkommer särskilt när personalen inte kan ge de boende den omsorg och vård som de har rätt till", konstaterar Arbetsmiljöverket när det gäller Mogården.
Komma in med svar
Åsa Sjöström Ross menar att äldreboendena generellt dragit ner på bemanningen under flera års tid.
- De äldre bor också kvar hemma längre och har ett större vårdbehov då de kommer in på ett boende.
När det gäller Mogården har nu kommunen på sig fram till den första december att komma in med ett yttrande. Detta över de krav som Arbetsmiljöverket eventuellt kan ställa i ett föreläggande som också kan kopplas till ett vitesbelopp.
Samma datum ska också kommunen komma in med ett svar om vilka åtgärder man vidtagit med anledning av de brister och krav som Arbetsmiljöverket påpekat på Berggården. Om inte åtgärder vidtas kan Arbetsmiljöverket även här besluta om ett föreläggande/förbud.