Videon är inte längre tillgänglig
PT har tidigare berättat om Solanderskolans bristfälliga studieresultat.
För något år sedan tog man tag i problemet och satte in åtgärder som tidiga utvecklingssamtal, kontinuerliga individuella samtal med eleverna, riktade insatser med specialpedagog samt införde ett 6-16-årsperspektiv som följer barnen och ger en röd tråd genom verksamheten.
Personalen har också en mitterminkonferens där lärarna planerar åtgärder för elever med problem.
Insatserna gav resultat visar 2011 års statistik.
- Vi har gjort saker för att förbättra studieresultaten - bland annat jobbat mycket på individnivå, sade Peter Dawidson, högstadierektor på Solanderskolan, till PT då.
Tillfälliga förbättringar
Men de förbättrade betygen var tillfälliga. Nu visar rapporten "Uppföljning betyg och ämnesprov", som barn- och utbildningsförvaltningen tagit fram, att Solanders elever fortfarande har betydligt sämre studieresultat än jämnåriga på andra skolor.
- 2011 såg man en förbättring på Solanderskolan och vi hoppades att utvecklingen skulle fortsätta i positiv riktning. Men det har den inte gjort och nu krävs det att vi tittar närmare på varför, säger Anette Christoffersson, utvecklingsledare på barn- och utbildning, som författat rapporten utifrån Skolverkets statistik.
Rapporten visar att 24 procent av flickorna och 21 procent av pojkarna, som gick ut årskurs nio på Solanderskolan 2012, inte nådde målen i alla ämnen. Det är stor skillnad jämfört med niorna i Hortlax där samtliga flickor och 97 procent av pojkarna uppfyllde kraven.
Läxhjälp
Peter Dawidson, rektor för högstadiet på Solanderskolan, kan inte riktigt förklara varför skillnaden är så stor.
- Vi pratade lite om det här på rektorskonferensen, men jag har egentligen inget svar på det. Vi har väldigt många duktiga elever, men även några som inte når ända fram. Det är svårt att förbättra studieresultaten på bara något år - det krävs ett långsiktigt arbete, säger han.
Förutom låga betyg saknade nästan var femte elev som gick ut Solanderskolan förra året gymnasiebehörighet.
- Det är givetvis allvarligt och vi har funderat på hur vi ska kunna stötta eleverna så mycket som möjligt under skoltid. Ett nytt grepp är läxhjälp på skoltid när eleverna egentligen skulle ha haft håltimmar. Jag hoppas att förvaltningen kan göra en djupare analys, säger Dawidson.
Hortlaxskolan, vars niondeklassare klarade skolarbetet bäst i hela kommunen 2012 och hade full behörighet till samtliga gymnasieutbildningar, har bland annat jobbat med ett etikprojekt för att stärka sina elever.
- Det handlar om att se helheten hos eleven och i det ingår att ha höga förväntningar, men också att skapa ett bra klassrumsklimat med studiero och trygghet, berättar Lars Nilsson, skolans tjänstledige rektor.