Stor brist på ägg- och spermadonatorer

Brist på ägg och spermier - det gör att ofrivilligt barnlösa par i Norrbotten i dag kan få vänta i upp till två år på att få göra en provrörsbefruktning på IVF-kliniken i Umeå. Kliniken tar nu till nya metoder för att hitta fler kvinnliga och manliga donatorer.

Längtan efter barn kan bli lång för många par som inte kan bli föräldrar på naturlig väg, väntetiden på för att få göra en provrörsbefruktning med donerade ägg är på IVF-kliniken i Umeå ligger nu på två år.

Längtan efter barn kan bli lång för många par som inte kan bli föräldrar på naturlig väg, väntetiden på för att få göra en provrörsbefruktning med donerade ägg är på IVF-kliniken i Umeå ligger nu på två år.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2013-02-22 06:00

En lördag för några veckor
sedan besökte personal från IVF-kliniken en galleria i centrala Umeå för att informera om den rådande ägg- och spermiebristen, man ville få besökarna att ställa sig frågan "Kan jag tänka mig att donera?".

- Vi provade på ett nytt grepp, säger Maria Löwstedt, embryolog vid kliniken och ansvarig för all ägg- och spermierekrytering.

Hon tycker att besöket i gallerian gav ett bättre resultat än vad man hade hoppats på.

- Framför allt fick vi nya äggdonatorer. Kanske var mer kvinnor som var och handlade en
löningshelg i januari helt enkelt, så vi är jättenöjda!

IVF-kliniken i Umeå har alla de fyra norrlandslänen som sitt upptagningsområde - där bland Norrbotten. Varje år utför man cirka 500 IVF-behandlingar (provrörsbefruktningar).

Lång kö
Genom samarbetet med kvinnokliniken vid Norrlands Universitetssjukhus kan man också erbjuda behandling med donerade spermier och ägg.

I dag är dock kön lång för att få göra en behandling med donerade ägg/ spermier.

- Vi brukar säga upp till två år för en äggdonation och kanske sex månader till ett år för en spermadonation, säger Maria Löwstedt.

Ett bekymmer när det gäller äggdonation är att kliniken i dag bara kan använda sig av färska ägg. Förhoppningen längre fram är att även kunna frysa ner äggen, som med spermierna, och lagra dem i äggbank.

Sedan årsskiftet kom också den nya bestämmelsen att även lesbiska, i samtiga fyra norrlandslänen, ska jämställas med heterosexuella par och också få tre inseminationsförsök.

- Det vi är rädda för nu är att kötiden ska öka ytterligare, säger Maria Löwstedt som menar att det i dagsläget inte direkt "kryllar" av donatorer som ringer för att
anmäla sitt intresse.

Varför vill så få donera?
- Jag tror inte många vet om att möjligheten finns. Sedan ska man vilja göra det av rätt anledning, inte för att tjäna pengar exempelvis utan för den goda sakens skull, säger Maria Löwstedt som menar att de personer man letar efter ofta är lite äldre som kanske har hunnit fundera ett tag och även träffat par som inte kan få barn.

Ofrivillig barnlöshet klassas som en sjukdom och har blivit ett allt större problem i samhället. Mycket på grund av det faktum att många kvinnor i dag ofta väntar med barn till efter karriären. Men då kan det bli svårare och därmed ökar också IVF-behandlingarna.

I dag är man heller inte anonym som donator i Sverige.

- Så var det tidigare, men det ändrades för några år sedan,
säger Maria Löwstedt som
menar att det fick effekten att en del donatorer då blev oroliga och valde att sluta. Det finns ingen statistik på området, men hennes uppfattning är ändå att effekterna inte blev så stora.

FAKTA Äggdonator/spermadonator

För att donera ägg ska man vara frisk, inte lida av någon ärftlig sjukdom och helst vara under 36 år. Helst ska man leva i en parrelation och ha egna barn.

Vid äggdonation får man pengar som ska täcka inkomstbortfall/resa (cirka 3 000-4 000 kronor).

En spermadonator ska vara mellan 18-45 år gammal, frisk och inte lida av någon ärftlig sjukdom. Vid varje donation får man 500 kronor.

En donator är inte anonym i Sverige. Vid "mogen ålder" kan barnet, om det själv vill, få information om donatorns identitet. Källa: www.ivfsverige.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om