- Bara ungefär en till två flickor i varje klass har tackat nej, säger Elice Ökvist, verksamhetschef för Elevhälsan, som gläds åt siffrorna.
Den tredje och sista sprutan ges i september, efter det görs också en utvärdering. Sedan forsätter vaccinationerna att löpa på, de som står på tur härnäst är flickor födda -01.
- Alla tre sprutorna ska egentligen ges under samma läsår, men eftersom vaccinationerna kom igång så sent, först efter jul, den här gången släpar vi lite efter, säger Elice Ökvist.
Statistik från Smittskyddsinstitutet visar att omkring åtta av tio flickor i landet födda -99 och -00 som hittills erbjudits vaccinet Gardasil mot livmoderhalscancer valt att vaccinera sig.
Som PT tidigare berättat har dock intresset bland de äldre tjejerna för att gratis vaccinera sig ute på vårdcentralerna i Piteå kommun, varit bristande.
Ingen anstormning
På Cederkliniken var kylarna fulla med vaccin i början av mars, enligt Alette Brorstad, distriktsläkare är läget ungefär fortfarande det samma.
På Hortlax vårdcentral var läget till en början också "svalt", sedan har det blivit något bättre, men någon anstormning handlar det inte om.
Anders Nystedt, biträdande smittskyddsläkare i Norrbotten, tror det kan handla om en rädsla för att vaccinera sig efter att en del drabbades av narkolepsi efter massvaccinationen mot svininfluensan.
- Det kan finnas en sådan förklaring och det är synd, säger han och menar att det här vaccinet är ett "bra vaccin" som hittills inte alls visat på några allvarliga biverkningar.
Elice Ökvist kan dock inte se "rädsla för att drabbas av narkolepsi" som en förklaring till att en del yngre flickor/deras föräldrar tackat nej.
- Jag har snarare upplevt att man varit positivt inställda.
"Ser hyfsat ut"
Enligt Mats Weström, chefsöverläkare inom primärvården i länet kommer cirka 7 200 flickor i Norrbotten, födda mellan -93 till -98 att erbjudas gratis vaccinering på vårdcentralerna. Hittills har man gett ut cirka 10 000 doser, då vet man inte hur många flickor som hittills tagit en, två eller tre sprutor. Men man kan räkna med att knappt hälften av flickorna vaccinerat sig så här långt.
- Det ser hyfsat ut, säger han och berättar att man ska se hur läget ser ut efter sommaren. Om vaccinationerna stannat av då kan det bli aktuellt med en ny informationskampanj till hösten.