Start i mars för försenad anläggning

Bygget av den förgasningsanläggning som ska förse Hortlax och delar av Bergsviken med värme och el är försenad, men i mars räknar Daniel Eriksson vid Pite Energi med att kunna trycka på startknappen.

Bygget av förgasningsanläggningen i Hortlax är försenat, men Pite Energi som äger anläggningen beräknar att den kan gå igång i mars.

Bygget av förgasningsanläggningen i Hortlax är försenat, men Pite Energi som äger anläggningen beräknar att den kan gå igång i mars.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2012-01-23 06:00

Projektet vid den gamla panncentralen i Hortlax inleddes 2010 och skulle vara klart, men är försenat.

- Vi hade räknat med att starta tidigare. Men detta är ett utvecklingsprojekt. Det första i sitt slag i Sverige och under en sådan resa stöter man på problem man måste lösa, säger Daniel Eriksson, fjärrvärmechef vid Pite Energi, som kommer att äga anläggningen.

Den byggs av Meva Innovation i Skellefteå som levererar tekniken.

Daniel Eriksson förklarar hur den fungerar:

Biobränsle blir pulver
- Vi mal biobränsle till ett pulver, som blåses in i en cyklon. Sedan bildas den en gas som vi renar och kyler. Den driver i sin tur en gasmotor som driver en generator som alstrar el, där elen går ut till elnätet i området.

Fjärrvärmechefen förklarar också att i processen blir gasen varm.

Reservanläggning
-  Den värmen ska användas till fjärrvärmenätet i Hortlax och delar av Bergsviken, säger Daniel Eriksson, som uppger att anläggningen i Hortlax blir en reservanläggning.

- I dag tar vi fjärrvärmeenergin från Smurift Kappa och det fungerar utmärkt. Det är när den inte räcker till under de kalla vintermånaderna som pilotanläggningen i Hortlax ska gå igång, säger Daniel Eriksson, som uppger att den förmodligen inte kommer att hinna producera något under denna vinter.

- Vi beräknar att köra igång under mars, så under våren kommer det att handla om ren provdrift, säger Daniel Eriksson.

Anläggningen i Hortlax kostar 14 miljoner kronor att bygga och Daniel Eriksson ser möjligheter med fler i Piteå kommun.

- Faller detta väl ut kan den här typen av energisystem bli bra komplement ute i fjärrvärmenätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om