Stadsparken inspirerar än

Många tror att den är en del av Badhusparken, men där lasarettsbron går över Strömsundskanalen börjar också Stadsparken. En anrik, färgsprakande oas som varit en inspirationskälla för Piteborna i mer än 150 år.

Många motionerar i parkens ytterkant, mot Strömsundskanalen.

Många motionerar i parkens ytterkant, mot Strömsundskanalen.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2010-08-30 06:00
Pensionärer går i rask takt med gåstavar längst efter kanalen och på parkbänkarna, intill fontänen, sitter besökare och läser en bok eller bara känner lugnet.
Stadsparken ska vara en "rofylld" park och en solig, härlig höstdag känns ett besök också riktigt avkopplande.
Färgsprakande planteringar
Här finns stora grönområden som kan nyttjas till exempelvis kubb eller picknick. Den största behållningen är dock de färgsprakande planteringarna som ramar in fontänen och parkbänkarna och skapar en mysig känsla.
Går man ner mot vattnet kan man också beskåda den anrika, pampiga Strömbacka Herrgård som uppfördes 1917 av konsul Arvid Hedqvist, son till patron Hedqvist.
Anrik park
Även stadsparken är en park med anor och anlades redan 1859 av Lars Adam Ringius, som flyttade upp till Piteå från Skåne för att arbeta som telegrafkommissarie.
Ringius hade ett brinnande trädgårdsintresse och drevs av en vilja att försköna Piteå.
Han ville också snabbt ta reda på om nytto- och prydnadsväxter kunde vara härdiga och trivas i Norrbottens klimat.
Han planterade bland annat cemratall, vitgran, poppel och lärkträd i parken, vilket ansågs som "djärva växtval i den nordliga regionen på den tiden och gjorde att han vann en rad olika internationella priser.
Trädgårdsodling
Förutom Stadsparken gjorde han också många odlingsförsök vid egendomen Hällan på Strömnäs.
Det sägs att det var han som öppnade upp intresset för trädgårdsodling bland många skeptiska norrbottningar för mer än 150 år sedan.
Piteå kommun har nu nya planer på att utveckla parken år 2012, tanken är att kunna erbjuda besökarna ännu mer inspiration till den egna trädgården.
Stadsparken
Anlades 1859, detta efter att en brand ödelagt det gamla lasarettet (nuvarande vandrarhemmet) intill och även förstört en del av trädgården.
1999 moderniserades delar av parken. Gamla uttjänta träd fälldes och ersattes med nya. Fasta sittplatser ersatte lösa parkbänkar och nya stora perenna planteringar anlades vid den runda dammen med fontän.
I planteringarna finns i dag också skyltar med växternas namn vilket är ett uppskattat inslag
Källa: Piteå kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om