Kommunhuset i Piteå byggdes 1969 och det har inte skett någon större modernisering av fastigheten sedan dess. Byggnationerna som genomförts under åren har främst handlat om anpassning till nya verksamheter samt effektivisering av befintliga lokaler.
Nu anser teknik- och servicenämnden att det är dags att åtgärda befintliga brister och få ett stadshus som erbjuder ändamålsenliga lokaler med en god inomhusmiljö. Att få en byggnad som klarar kommunens energiförbrukningsmål anses också vara viktigt.
- All teknik är från 1969 och det har ju hänt en del sedan dess. Kostnaden kommer nog i slutändan att ligga på omkring 75 miljoner och det är stadshusets stora yta som gör att det blir stora pengar, säger Christer Lindström (S), nämndsordförande.
Sex etapper
Planen är att genomföra ombyggnationerna i sex etapper och inleda där de största problemen finns.
- Tanken är att börja med flygel D där socialtjänsten håller till. Där jobbar man ofta med stängda dörrar och det är stora problem med ventilationen. I hela huset har vi besvär med temperaturen och det kan skilja flera grader mellan våningsplanen, säger Johan Lång, avdelningschef på fastighets- och servicekontoret.
Renoveringsarbetet inomhus beräknas kosta omkring 50 miljoner. Man tar en flygel i taget och personalen måste flytta till ersättningslokaler under tiden.
- Det lämpligaste är att hitta någon egen lokal som vi kan använda. Ett annat alternativ är att kontakta andra fastighetsägare eller använda oss av baracker. Ersättningslokaler för 280-300 personer blir kostsamma och ännu vet vi inte om byggnationerna ska ske våning för våning, en halv våning åt gången eller ett helt skepp i taget, säger Lång.
Fullmäktigebeslut
Innan bygget kan sättas i gång behövs ett fullmäktigebeslut. Ärendet tas upp på nästa sammanträde den 18 februari.
- Vi äskar om 11,5 miljoner kronor. Det finns redan två miljoner i budgeten och sammanlagt täcker det etapp 1. Jag har goda förhoppningar att fullmäktige går på vår linje - behovet av att göra något åt fastigheten är så uppenbart, säger Christer Lindström.
Förutom renoveringarna inomhus ska fasaden ses över.
- Det trycker in vatten i en del kontor när det regnar, berättar Johan Lång.
Det beräknas kosta 6,5 miljoner kronor och reparationer av p-däcket går på nio miljoner.
Byggnadsarbetet ska som sig bör upphandlas, men det är i dagsläget oklart exakt hur.
- Vi vet inte vilken entreprenadform det blir. Det är klurigt att upphandla entreprenad för ett arbete som tar fem år eftersom det nästan är omöjligt att räkna på så långa jobb, säger Johan Lång.
Renoveringen medför, förutom ökad standard, att energiförbrukningen i stadshuset sänks med 30 procent vilket är kommunens mål för år 2020.