Det var i samband med PT:s avslöjande kring bidragsfusket som polisen i Piteå fick in en anmälan kring det hela.
- Anmälan är gjord av en privatperson som bor någonstans i Stockholmsområdet, bekräftar kriminalkommissarie Lars-Göran Johansson.
Enligt honom kan vem som helst göra en anmälan om den misstänker att ett brott har begåtts.
Oklart
- Vi nekar ingen att anmäla. Sen är det förstås vår sak att titta på om det kan finnas misstanke om brott. Upplever vi att så kan vara fallet tar vi sen beslut om att inleda en undersökning, beskriver Johansson.
Hur det blir i detta fall kan han inte svara på i dagsläget.
- Vi ser ju att SSU själva tittar på det här, plus att Piteå kommun anlitat en extern revisor att kika på det hela. Det är troligt att vi avvaktar utfallen av dessa, säger Lars-Göran Johansson.
Han tillägger att det samtidigt pågår en revision på regional nivå där landstinget väntar på resultatet från den externa revision som beställts.
- Sannolikt kommer de här två externa revisionerna att kunna ligga till grund för ett beslut hur vi kommer att gå vidare. Vi kommer i alla händelser att kontakta dem för att få ta del av resultatet, säger Lars-Göran Johansson.
Från det socialdemokratiska partiet i Piteå har ingen polisanmälan lämnats in. Partiet avvaktar den externa revision som Piteå kommun tagit initiativ till efter uppgifterna om bidragsfusk.
- Däremot var vi tidiga med att fatta ett beslut där vi rekommenderar Piteå kommun att engagera en extern revision, säger arbetarekommunens ordförande Bengt Ek till PT.
Olämpligt
Han ifrågasätter också lämpligheten i att kommunalrådet Helena Stenberg och teknik- och servicenämndens ordförande Christer Lindström, gör den interna SSU-revisionen.
- De är förvisso revisorer i föreningen, men risken är att de kan anses jäviga och det skadar trovärdigheten.
- Jag är själv kommunrevisor och om jag tänker mig in i en liknande situation är det förstås lämpligare att tillsätta någon annan, någon utomstående, att genomföra en sådan granskning.