Spridningen av gulsot bland unga fortsätter

Spridningen av hepatit C bland unga missbrukare som delar sprutor fortsätter. Under 2012 smittades 15 personer under 25 år i länet.- Vi ser bara toppen på ett isberg, säger smittskyddsläkaren Anders Österlund.

Unga narkomaner som delar sprutor är orsaken till att allt fler smittas av hepatit C i Norrbotten.

Unga narkomaner som delar sprutor är orsaken till att allt fler smittas av hepatit C i Norrbotten.

Foto: Stian Lysberg Solum

PITEÅ 2013-01-23 06:00

Under 2012 rapporterades 79 nya fall av hepatit C (gulsot) i länet. 52 personer har förmodligen fått sjukdomen i Sverige och den vanligaste smittvägen är via intravenöst missbruk.

Epidemin med hepatit C bland unga sprutnarkomaner, som konstaterades 2009, pågår fortfarande. 15 personer som smittades med gulsot 2012 är under 25 år.

- Det är mer än dubbelt så många än vad som är "normalt". Det är 15 helt nya fall som konstaterats och det betyder att det fortsätter att vara en nyrekrytering av intravenösa missbrukare i den här åldersgruppen, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare.

Något färre
Enligt Österlund är det vanligast att unga missbrukare smittas med hepatit C i kuststäderna.

- Vi ser ingen markant ökning av sjukdomen i inlandet ännu. Luleå, Piteå och Boden är värst drabbade, säger smittskyddsläkaren.

Statistiken som länets smittskydd tagit fram visar dock att något färre unga smittades med gulsot 2012 än 2011.

- Jag vill inte dra för stora växlar på det - det kan vara en tillfällighet. Är det en minskning så är det bra, men jag vill se det över lite längre tid, säger Anders Österlund.

Via nätet
När unga smittas sker det ofta under drogträffar där många missbrukar tillsammans. Det är bland annat morfin som injiceras och det kan i förlängningen leda till ett heroinmissbruk. Även preparat som beställs via internet är vanliga.

Men hepatit C kan smitta via annat än sprutor och flera av dem i riskgruppen är helt vanliga gymnasieelever.

- Det är inte alltid föräldrarna förstår att de unga barnen kan vara inblandade i sådant här överhuvudtaget. Information om faran med sprutmissbruk är viktig och även om man har en egen spruta kan det vara andra saker man delar på som kan sprida smittan, säger Anders Österlund.

Förutom information om hepatit C och sjukdomens smittovägar förespråkar Österlund ett sprutbytesprogram.

- Jag är i princip positiv till det. Det kan vara ett komplement när man jobbar med missbrukare. Vi har dock en lagstiftning som ställer krav och medför begränsningar till vad som är möjligt. Vi har diskuterat saken de senaste åren och det kommer att utredas vidare, men i dag är det inte aktuellt, säger smittskyddsläkaren.

Uppmuntrar inte ett sprutbytesprogram missbruket?
- Det är ett bra sätt att få kontakt med missbrukare och man underlättar inte ett missbruk genom att dela ut gratis sprutor. Men det är inte det enda som behöver göras, utan bara en liten del, säger Österlund.

Hepatit C kan behandlas och i många fall botas.

- Ju tidigare man kommer in desto bättre är det. För en ung person som söker vård finns det stor chans att sjukdomen läker ut och försvinner helt, säger smittskyddsläkaren Anders Österlund.

FAKTA Hepatit C

Hepatit C-virus orsakar en inflammation i levern. Många smittade besväras av trötthet och dålig matlust under veckor till månader.

Mer än hälften får en kronisk leverinflammation och kan bli bärare av viruset under lång tid, kanske hela livet. En del av de kroniska bärarna utvecklar så småningom skrumplever eller levercancer. Inkubationstiden är en till fyra månader.

Det finns inget vaccin mot hepatit C. Sjukdomen har i Sverige en stark koppling till intravenöst narkotikamissbruk. Risken för att bli smittad vid samlag är liten, men kondom skall ändå användas vid icke fasta förhållanden. Det är ovanligt att en gravid kvinna överför smittan till sitt barn.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om