Spöken och journalister faror för bärplockare

I en lista till Arbetsmiljöverket har Norrskensbär AB sammanställt de största riskerna för bärplockare. På listan återfinns bland annat älgjakt, giftiga svampar och journalister.

Norrskensbär AB har tagit fram en lista över vilka faror utländska bärplockare kan drabbas av. Bland de uppräknade farorna finns bland annat närgångna reportrar och älgjakt. (Arkivbild)

Norrskensbär AB har tagit fram en lista över vilka faror utländska bärplockare kan drabbas av. Bland de uppräknade farorna finns bland annat närgångna reportrar och älgjakt. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ. 2010-08-06 06:00
Listan är indelad i låga respektive höga risker. Som låga risker nämns bland annat farliga djur och giftsvampar.
- Många utländska bärplockare tycker det är synd att svamparna inte används. De vet inte vilka sorter som är ätbara och vilka som är giftiga, säger Carina Lindberg.
Hon driver bärplockarföretaget Norrskensbär AB. Tillsammans med en tolk som arbetat med de många thailändska bärplockarna har de sammanställt en lista över de elva främsta riskerna i skogen.
- Trafikolyckor bedömer vi som de allra högsta riskerna. Vid enskilda tillfällen har det skett att utländska bärplockare kört på älg. I Thailand råder dessutom vänstertrafik, men alla förares lämplighet kommer godkännas innan de tillåts köra.
Risken att gå vilse, pågående älgjakt och enformiga arbetsställningar listas också som faror.
- Inga bärplockare har klagat på sin situation. Listen har sammanställts på begäran av Arbetsmiljöverket och inget annat, säger
Carina Lindberg.
Aggressiv media
Som högriskfaktorer räknas också närgångna journalister.
- Förra året blev bärplockare vid flera tillfällen uppsökta av reportrar som ville fråga om plockarnas arbetssituation. Flera av dem besvärades av reportrarna och felciterades i media, menar Carina Lundberg.
Under årets bärsäsong råder därför en ny mediepolicy. En särskild medieansvarig kommer finnas tillgänglig för att svara på journalisters frågor.
- Ifall media vill granska avtalen så är de välkomna att gå i genom det med oss under ordnade former. Vi är måna om en korrekt medierapportering, säger Carina Lundberg.
Att många bärplockare kommer från avlägsna kulturer är tydligt när vidskepelse listas som en fara.
- Många är rädda för spöken och förbannelser. Det har hänt att bärplockare gått vilse, trott sig vara förföljda av onda andar och utfört ritualer för att jaga bort dem, berättar Carina Lundberg.
Hon menar att sådana kulturella drag är svåra att förutse.
- Utifrån denna sammanställning ska vi utvärdera vad som kan förbättras. Det är alltid en risk att vistas i skogen, säger Carina Lundberg.
FAKTA Bärplockare
2009 fick Migrationsverket in drygt 6 200 ansökningar om arbetstillstånd för utlänningar, varav de flesta från Thailand. I år har siffran minskat med en tredjedel.
Förra årets klena bärtillgång och höga avgifter ledde till låga inkomster för många utländska bärplockare, vilket följdes av strejker och protester. Många återvände hem skuldsatta.
Svenska företag ska betala en minimilön på 16 372 kronor i månaden till bär plockaren. Utländska bemanningsföretag måste betala 17 730 kronor.
I Thailand används nu svenska blåbärsskogen som ett skräckexempel på hur thailändsk arbetskraft utnyttjas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om