Måndagkväll genomfördes ett stormigt möte där rektorerna fick svettas inför 8a:s elever och föräldrar som inte bara sågade skolledningens idé att stycka upp klassen inför höstterminen då eleverna börjar i nian.
Eleverna och föräldrarna riktade också svidande kritik kring hur förslaget tagits fram och att informationen varit bristfällig.
- Det hela verkar klart. Ni serverar en färdig lösning utan att ens ha pratat med de tre övriga klasserna och deras föräldrar. Det verkar som om ni valt den enklaste lösningen för er egen skull, inte för barnens skull, var några föräldraröster under kvällen.
Färre elever
Bakgrunden till bantningen av antalet klasser beror enligt rektorerna att till hösten minskar skolans elevantal från nu 332 till 312.
- Vilket gör att vi får en miljon kronor mindre till lärarlöner och det betyder minus tre tjänster, förklarade Lars Berglund för PT efter mötet.
Det argumentet köpte varken elever eller föräldrar.
- På en arbetsplats väljer man inte att slå sönder en fungerande grupp för att inlemma deltagarna i en sämre grupp, men det ska ske på Pitholmsskolan, menade en förälder, som pekade på att skolledningen handlar ologiskt.
- 8a är den klass som fungerar bäst där det inte finns några grupperingar inom klassen, det gör det i de övriga åttorna. Vi har lugn och arbetsro. Det är fel att slå sönder vår klass. Vad är det som säger att det kommer att fungera bättre om vi ska delas upp och gå in i mer stökiga situationer, sade en elev som påpekade att den bästa informationen om hur 8a fungerar, det hade rektorerna fått om de valt att prata med klassen.
Vilket de inte gjort.
- Men vi har pratat med de berörda lärarna, försvarade sig Rita Eriksson.
"Smärtfritt"
Det kom upprörda meningar om att vad finns det för garantier för att uppdelningen blir bra?
- Vi kan inte lämna garantier för att det blir smärtfritt. Det blir det inte. Men vi ska jobba för att lösa problem och att åttorna får det bra i klasserna, sade Lars Berglund, som travesterade att "man kan inte köpa en Mercedes om man bara har råd med en folkvagn".
Det kom också kritik om att
förslaget dyker upp drygt två
månader före examen.
- Detta borde vi fått reda på mycket tidigare, dundrade Mari Wennberg, och hon fick medhåll av en förälder som tyckte att det hela liknar brandkårsutryckning.
Mari Wennberg är upprörd över förslaget och nu kan det bli tal om skolbyte för sonen Jesper 14.
- Ja det är väl något jag funderar på. Vår klass fungerar ju så bra så splittras den är det kanske lika bra att byta plugg!
- Det blir i så fall tredje gången han får byta klass. Jag tror de kommer att splittra klassen. Det hela verkade klart innan mötet och hade jag vetat det här i förväg hade Jesper aldrig fått börja på Pitholmsskolan, säger hon.
Så småningom landade mötet i krav om att det bildas en arbetsgrupp med deltagare av elever, lärare,rektor och förälder.
Det ville inte rektorerna köpa i början, men efter hård press från föräldrar och elever gav Lars Berglund ett halvt löfte om en arbetsgrupp, och besked om 8a:s framtid, det ska enligt den hårt ansatta skolledningen levereras under april.