Sparkraven hotar fler klasser

Barn i behov av särskilt stöd kan drabbas hårt när barn- och utbildningsnämnden sparar pengar. Resursskolorna Tallbacka och Mellangård samt Aspergerklasserna hotas av nedläggning och personalen är orolig för elevernas framtid.

Tobias Nilsson och Maria Eriksson, lärare på Mellangårdsskolan, är kritiska till förslaget att lägga ned resursskolorna. "Hur ska våra elever tas om hand", säger Eriksson.

Tobias Nilsson och Maria Eriksson, lärare på Mellangårdsskolan, är kritiska till förslaget att lägga ned resursskolorna. "Hur ska våra elever tas om hand", säger Eriksson.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2012-04-25 06:00

I dag kan PT presentera ett utdrag ur barn- och utbildnings hemliga besparingslista. I dokumentet föreslår man att flera förskolor och fritidshem i kommunen läggs ned.

Förvaltningen står fast vid att listan är arbetsmaterial och därmed inte en offentlig handling. Personal, som fått information om besparingarna från rektorshåll, har dock berättat hur sparförslaget ser ut.

n Förskolorna i Alterdalen och Hemmingsmark samt en avdelning i Norrfjärden läggs ned.

n Skolmodulen vid Blåsmarksskolan tas bort.

n Norrgatans fritidshem på Strömnäs läggs ned.

n Resursskolorna Mellangård, Tallbacka samt Aspergerklasserna försvinner. Även Resurscentrum hotas i förslaget.

Skapar oro
Som PT tidigare berättat hotas även Svenska Balettskolan på Christinaskolan och i Infjärden väntar stora förändringar inom skolverksamheten.

Enligt personal som tagit del av informationen om besparingarna finns det också planer på att minska personaltätheten inom kommunens förskolor och fritidshem.

Att resursskolorna hotas skapar stor oro bland föräldrar och personal.

- Det här är ett tjänstemannaförslag som får negativa konsekvenser för våra elever om det genomförs. Vi är bekymrade och tycker förslaget är dåligt, säger Ingvar Sundström, lärare på Tallbackaskolan som har plats för tio elever mellan årskurs två och sex.

På Mellangårdsskolan, med plats för åtta elever i årskurs sex-nio, är personalen luttrad.

- Vi är under översyn av kommunen hela tiden. När vi i personalen brukar prata om framtiden handlar det om förändringar och inte om en nedläggning. För de svaga barnen är det här beskedet jättetråkigt och om inte vi finns är det troligt att socialtjänsten får gå in i stället, säger Maria Eriksson, en av fem lärare på Mellangård.

Stort stöd
Eriksson och hennes kollegor har fått se barn- och utbildnings sparförslag.

- Det fanns två varianter och vi var med på bägge. Om Mellangårdsskolan läggs ned antar jag att våra elever måste tillbaka till sina hemklasser. Frågan är hur de ska tas om hand - för de behöver ju hjälp, säger Maria Eriksson.

Personalen känner ett stort stöd från elevernas föräldrar.

- Det är en stor trygghet för dem att ha sina barn här. Vi tycker att vi gör ett bra jobb, men blir ändå ifrågasatta. Kommunen verkar vara nöjd med oss, men undrar hela tiden om vi inte kan hjälpa fler barn, säger Tobias Nilsson, lärare.

De två kollegorna har inte full koll på hur mycket barn- och utbildning tror sig tjäna på att lägga ned resursskolorna.

- Ett par miljoner kronor under en treårsperiod om samtliga läggs ned, men det är bara en gissning, säger Maria Eriksson.

PT har sökt skolchefen Ingemar Jernelöf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om