Sommarbemanning - patienthot

Sommaren har varit tuff på landets sjukhus. Det framgår av en rapport om bemanningssituationen från Vårdförbundet. Norrbottens län uppges ha haft en allvarlig brist på legitimerade barnmorskor vilket orsakat en osäker patientmiljö.

Katja Pettersson, specialistsjuksköterska inom psykiatrin, och Katarina Johansson, avdelningsordförande Vårdförbundet Norrbotten, anser att en bättre framförhållning gällande vikarier behövs inför nästa sommar för en bättre vårdmiljö på sjukhusen.

Katja Pettersson, specialistsjuksköterska inom psykiatrin, och Katarina Johansson, avdelningsordförande Vårdförbundet Norrbotten, anser att en bättre framförhållning gällande vikarier behövs inför nästa sommar för en bättre vårdmiljö på sjukhusen.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-09-13 06:00

Alla Sveriges 21 landsting har upplevt problemen, mer eller mindre. Det visar en ny rapport från Vårdförbundet. Norrbottens läns landsting har fem sjukhus.

- Det har varit brist på alla sjukhus. Mer eller mindre, säger Katarina Johansson, avdelningsordförande Vårdförbundet Norrbotten.

Den främsta bristen i Norrbotten har gällt legitimerade barnmorskor.

-Det är svårt att rekrytera vikarier, men det är ingen ny situation och det är inte bara under sommaren. Det råder under hela året, förklarar Katarina Johansson som anser att dåliga löner samt dåliga villkor spelar in.

Det har också varit en större brist på sjuksköterskor och specialutbildade sjuksköterskor samt en mindre brist på biomedicinska analytiker. På Piteå älvdals sjukhus tar Katarina Johansson upp avbokade operationer på ortopedi-avdelningen som ett exempel på vad underbemanningen fört med sig. På Rättspsykiatrin i Öjebyn har de under sommaren haft en vakans på fyra sjuksköterskor.

Otryggt på jobbet
Sammanställningen som vårdförbundet har gjort visar att personalen känner sig otrygg på jobbet och därmed blir det inte heller en trygg vård för patienten.

- Det blir ett hot mot patientsäkerheten när medlemmarna känner att det blir tufft, tungt och stressigt på jobbet. De medlemmar jag pratat med upplever stressen som stor problematik, säger Katarina Johansson.

Hon förklarar att det finns de som lämnat jobbet utan att känna att de gjort allt de ska och att de inte har haft tid att ta emot patienterna på bästa sätt. Arbetsgivarna har enligt rapporten löst bemanningssituationen genom att anställda har fått tagit på sig extrapass, arbetat övertid och med underbemanning. Dessutom har de som flyttat eller ställt in hela eller delar av sin semester fått bonus. Det är faktorer som påverkat vårdmiljön under sommaren.

- Det är inte efter vad etisk och säker vård säger, anser Katarina Johansson.

Ökad risk
Socialstyrelsen har kunnat koppla minst fem dödsfall till sommarens vårdläge i Skåne på grund av överbeläggningar, enligt rapporten. I Norrbotten har det inte inträffat något allvarligt patienttillbud under sommaren men Katarina Johansson ser allvarligt på saken.

- Risken ökar i och med sommaren och det är allvarligt, säger hon.

Syftet med sammanställningen är att få en övergripande bild av hur sommarens bemanning sett ut på Sveriges landsting. Vårdförbundet tänker på sommaren 2013 och vill se att arbetsgivarna ser över situationen.

- Vi ser att man behöver göra på ett annat sätt. Vi vill se om vi kan påverka arbetsgivarna att se över sommarsituationen. Det här är inte bilden av säker vård, säger Katarina Johansson.

Frågan ligger i ropet.

- Sommaren 2013 är inte så långt borta, säger hon.

Hon anser att landstingen behöver se över hur de ska rekrytera till platserna, hur de ska bli en attraktiv arbetsgivare och hon efterfrågar en bättre framförhållning inför nästa sommar.

Vårdförbundet anser att utbildning måste löna sig och att löner och villkor måste bli bättre för att motsvara det samhällsuppdrag det legitimerade yrket innebär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!