Patienten klagade på smärtor höger kroppshalva, men hade också haft frossbrytningar och feber med påverkat allmäntillstånd.
En röntgenundersökning uteslöt revbensfrakturer och skada på tidigare opererad höft. Patienten återvände till hemmet, men återkom nästkommande dag efter att på nytt ha fallit och slagit sig i pannan och ena höften.
Blev sämre
Personen fick då genomgå datortomografi och röntgen av höger höft. Under de kommande dygnen försämrades tillståndet.
Efter några dagar skrevs en remiss till röntgen av halsrygg som inte akutmärktes vilket innebar att röntgenundersökningen utfördes först två dagar därpå efter påstötning av personalen.
Undersökningen visade på sannolik fraktur på första halskotan och fraktur på andra halskotans uppåtriktade tapp.
Efter konsultation med specialistläkare, togs beslut om behandling med stödkrage. Efter två veckor skrevs patienten ut. Patienten har i efterförloppet besvär med smärtor i huvudet och nacken, dålig balans och kräver full hemtjänst för att klara sitt dagliga liv.
Enskild prövning
Socialstyrelsen anser det visserligen inte rimligt att utföra hallsryggsröntgen på alla patienter som kommer in efter fallolyckor. Varje enskilt fall ska prövas individuellt.
I det aktuella fallet visade patienten inga symtom varken vid det första eller andra besöket som kunde föranleda misstanke om nackskada. Symtomen uppenbarade sig först efter två dagar på vårdavdelning.
Socialstyrelsen konstaterar emellertid att den fördröjning som uppstod i att fastställa diagnos om halsryggsskada anses oacceptabel och hade kunnat få
förödande konsekvenser.