Slängd burk kan bli dyrt

En ölburk som slängs i det fria kostar dig 800 kronor från och med 10 juli.-  Skräp drar till sig ännu mer skräp, säger Lena Larsson på Kultur och Fritid som hoppas att alla tar sitt ansvar för att inte använda naturen som sopkorg.

Det tar 200 till 500 år för naturen att bryta ned en ölburk av aluminium.

Det tar 200 till 500 år för naturen att bryta ned en ölburk av aluminium.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2011-06-27 06:00

För att komma tillrätta med nedskräpningsproblemen har regeringen beslutat om en ny straffbestämmelse. Nedskräpning är straffbelagt redan i dag, men från och med 10 juli kan polis utfärda penningböter på plats.

Lena Larsson är ansvarig för tätortsnära skogar på Kultur och Fritids parkenhet.

-  Nedskräpning är ett onödigt miljöproblem. Att anställa personal för att hålla rent är en onödig utgift när det kräver så lite att själv plocka bort skräpet som uppstår efter picknicken, säger hon.

Burkar ger böter
Att på offentliga platser slänga sina tomburkar eller lämna picknickresterna kan medföra böter på 800 kronor. Tuggummin och cigarrettfimpar räknas emellertid fortfarande som mindre förseelser utan straffansvar.

-  Skräp drar till sig ännu mer skräp. Det skapar en negativ spiral. Allra värst är det vid de större arrangemang som äger rum i Piteå under sommarveckorna, säger Lena Larsson.

Arbetsmiljöproblem
Hon understryker att det även blir ett arbetsmiljöproblem för personer med tätortsnära skogar som arbetsplats när glassplitter ligger på marken och hundar uträttar sina behov i rabatter.

-  Med små ansträngningar kan alla bidra på sitt sätt. Nedskräpning är ett miljöproblem som alla kan göra något åt.

Personligt ansvar
Rena rama Piteå är namnet på ett samarbete mellan diverse kommunala förvaltningar, däribland Kultur & Fritid, som syftar till att få alla som vistas ute i naturen att ta ett personligt ansvar för att förhindra nedskräpning.

Det gäller inte bara privatpersoner - även företag uppmanas att se över hur de på bästa sätt kan bidra till renhållningen.

FAKTA Så kan du bekämpa nedskräpning

Reagera när andra skräpar ner i naturen.

Ta med en soppåse inför picknicken att placera allt skräp i.

Tipsa kommunen om platser där det kan behövas extra papperskorgar.

Ställ ut askkoppar i hyreshusets innegård så att rökarna vet var fimparna ska placeras.

Opinionsbilda mot nedskräpning. Fotografera nedskräpade platser och skicka med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om