Det är förundersökningsledaren Patrik Hellberg vid länspolisen som levererar siffrorna - och han ser allvarligt på det stora antalet stölder. I en intervju i P 4 Norrbotten säger han:
- Absolut, det är ju trots allt medborgarna som drabbas.
2 av 3 försvinner
Hellberg har inte bevis för det, men tror att det kan röra sig om organiserade stölder av yrkeskriminella, människor med god kunskap om skotrar och motorer. Och det handlar om stora summor.
- En tredjedel av alla skotrar som stjäls är två år eller nyare, så det är mycket pengar ...
Bara en tredjedel av de stulna skotrarna kommer tillrätta. Vad som händer med resten är oklart, men en teori är att de förs utomlands och säljs, en annan att de monteras ner och säljs som reservdelar.
Enkla knep
Som skoterägare finns det dock flera saker man kan göra för att försvåra för tjuven.
- Det handlar om enkla saker som att inte lämna nyckeln i, inte ha skotern placerad på ett olåst släp, att ha ordentliga mattlås, att ta bort dödmansgreppet och skruva bort vitala delar från skotern om man besitter den kunskapen, säger Hellberg till P 4 Norrbotten.
En annan sak han tipsar om är att den som annonserar ut sin skoter bör vara extra försiktig.
- Har man telefonnummer i annonsen, går ju det lätt att spåra och få fram en adress och tjuven vet då att där, där står det en skoter.
Greps på stulen skoter
14 skotrar stulna i Norrbotten hittills i år, nästan det dubbla jämfört med i fjol då åtta stals under hela januari.
Pite älvdal har dock klarat sig bra hittills, Pitepolisen uppger att det inte finns en enda stöldanmälan på 2013.
- Med undantag för en som var borta några timmar bara, säger Lennart Hallberg.
I Luleå har ett flertal nästan helt nya skotrar anmälts stulna. På skoterorganisationen Snofeds hemsida ligger efterlysningar av de stulna skotrarna ute.
Och två personer sitter just nu anhållna för en skoterstöld i Luleå. De greps under natten mot onsdag då de kom körande på den stulna skotern.