Sju av tio klarar plötsligt hjärtstopp

Sju av tio norrbottningar som drabbas av plötsligt hjärtstopp får hjärt-lungräddning innan ambulansen kommer. Snabba insatser från omgivningen är avgörande för att rädda livet på den som drabbas.

Snabba insatser med hjärt-lungräddning i kombination med hjärtstartare är det bästa sättet att rädda den som drabbats av hjärtstopp.

Snabba insatser med hjärt-lungräddning i kombination med hjärtstartare är det bästa sättet att rädda den som drabbats av hjärtstopp.

Foto: HARAZ N. GHANBARI

PITEÅ 2012-09-03 13:55

Under september uppmärksammar Hjärt-lungfonden plötsligt hjärtstopp med målet att fler ska överleva. De senaste två åren har antalet överlevande ökat från 300 till 500. Målet är att 1 200 ska överleva inom en tioårsperiod.

- Snabba insatser med hjärt-lungräddning i kombination med hjärtstartare är det enda sättet att rädda den som drabbats av hjärtstopp. Tiden är helt avgörande och varje minut räknas, säger professor Leif Svensson, Hjärt-lungfondens expert inom plötsligt hjärtstopp.

Fler överlever
Av de norrbottningar som drabbas av plötsligt hjärtstopp i sällskap med andra får 70 procent hjärt-lungräddning i väntan på ambulans. Enligt Hjärtstoppsregistrets sammanställning varierar andelen över landet, från 56 procent i Örebro län till 80 procent i Blekinge.

Varje år drabbas 10 000 i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus och av dessa överlever endast drygt 500. Vart tredje hjärtstopp sker på allmän plats där snabba insatser från omgivningen är avgörande.

- Hjärt-lungräddning och hjärtstartare räddar liv när läget är akut. Men det behövs också mer forskning för att ta reda på orsakerna bakom plötsligt hjärtstopp. I dag är det till stor del fortfarande en gåta varför vissa drabbas och andra inte, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om