Siri lever med Alzheimers
Demensföreningen i Piteå firade Internationella Alzheimerdagen på Kyrkcenter i går. Ett 70-tal personer hade samlats för att lyssna på Siri Carlsson, Alzheimersjuk sedan sju år tillbaka, och hennes berättelse om hur det är att leva med sjukdomen.
Göta Larsson, vars man var Alzheimersjuk, och Siri Carlsson, själv drabbad, föreläste om hur det är att leva med sjukdomen för ett 70-tal Pitebor på Kyrkcenter.
Foto: Robert Lundberg
För Siri Carlsson, 71 år, kom beskedet om att hon har Alzheimers som en chock.
- Jag tänkte i princip att livet var slut och det var svårt att gå hem och berätta för familjen, säger hon.
Det var en omtumlande tid innan hon fick sin diagnos efter en utredning på vårdcentralen i Kalix.
- Det var ett fullständigt kaos i min hjärna. Jag tvingades sälja affären som jag jobbade i och ett tag hittade jag inte hem. Det är avgörande att få bromsmedicin tidigt - 25 procent av alla Alzheimersjuka blir bättre när de får vård, berättar Siri Carlsson.
Ha roligt
Nu har Siri levt med sjukdomen i sju år och anpassat sig för att må så bra som möjligt.
- Det är viktig att inte stressa och att försöka ha roligt. Min man och jag minnestränar och att använda språket så mycket som möjligt är bra, säger hon.
Piteborna som samlats för att lyssna på föredraget fick höra en känslosam historia. Vid Siri Carlssons sida fanns Göta Larsson vars man drabbades av Alzheimers och hon berättade hur det är att vara anhörig till en demenssjuk.
Ofrivillig skilsmässa
- För mig kom hans diagnos som ett slag i ansiktet. Det blev som en ofrivillig skilsmässa och jag tänkte att det var min plikt att ta hand om honom. Men det klarar man inte, man måste få avlastning och till sist var det oundvikligt med ett boende, berättar Göta Larsson.
Båda kvinnorna tycker att det är viktigt att informera om sjukdomen så att anhöriga kan se till att den som drabbas söker vård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!