"Ser många faror med GMO"
- Jag ser många faror med genmodifierade grödor (GMO). En allvarlig sak är att man minskar den biologiska mångfalden. Det säger Simon Jonsson, Luleå, talesman i GMO-frågor för Naturskyddsföreningen i Norrbotten.Agronom Simon Jonsson, i dag pensionär, ledde det uppmärksammade Öjebynprojektet vid Försöksgården, där ekologiska och konventionella jordbrukssystem jämfördes. Det är till stor del mot bakgrund av dessa försök som han ställer sig kritisk till GMO och förespråkar ekologisk odling.
"Jag anser att GMO i sin förlängning leder till att världens bönder fråntas möjligheten att odla sitt eget utsäde, och det skulle orsaka enorma svältkatastrofer", säger Simon Jonsson, talesman i GMO-frågor för Naturskyddsföreningen i Norrbotten.
Foto: Erik Westergren
Patenterat utsäde
- Risken är uppenbar att företaget som äger patentet bara presenterar de resultat som det ligger i företagets intresse att lägga fram, allt som inte är positivt kan uteslutas. Och genom att utsädet är patenterat kan ingen annan få tillgång till det och prova det. Och då, menar jag, handlar det inte om forskning utan något annat. Jonsson pekar på en annan aspekt som hänger ihop med patenteringen, nämligen att det sterila utsädet måste köpas varje år från storföretaget som har patentet.
- Vidare måste man, för att få ett bra skörderesultat, använda handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel som samma företag råkar sälja. Och det här har tredje världens jordbrukare inga möjligheter att klara.
I sin förlängning leder GMO till att världens bönder i praktiken fråntas möjligheten att odla sitt eget utsäde och det skulle kunna orsaka enorma svältkatastrofer, det är kanske mitt huvudargument, säger Simon Jonsson, som under sex år arbetade i Eritrea och Tanzania.
GMO-fri zon
Han befarar sammanfattningsvis att kemikalieföretagens planer på patentsökning av liv och satsning på GMO kommer att få katastrofala följder för den fattigare delen av världens jordbruksbefolkning. Simon Jonsson och Naturskyddsföreningen arbetar för att Luleå kommun ska bli en GMO-fri zon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!