Semesterstängt drabbar sjuka

Sommar och semester innebär frihet för många - men inte alla. När ätstörningsmottagningarna i länet reducerar sin verksamhet känner många att de tappar fotfästet, under en tid då kroppsidealen gör sig extra påminda.

Jenny Larsson, som själv lidit av ätstörningar, är kritisk till den reducerade sommarverksamheten på länets ätstörningsmottagningar. "Det finns risk att man backar i sitt tillfrisknande".

Jenny Larsson, som själv lidit av ätstörningar, är kritisk till den reducerade sommarverksamheten på länets ätstörningsmottagningar. "Det finns risk att man backar i sitt tillfrisknande".

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2012-07-07 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Bara ben, tajta linnen och mer eller mindre avslöjande badkläder på stranden. Sommar och sol lockar inte bara av plaggen, tidningarnas bantningstips blir dessutom fler och ofta mer påträngande. En fullt frisk person kan tycka att det är jobbigt, men för en person som lider av ätstörningar är sommaren extra tuff.

Sommartid innebär också semester för de som jobbar på ätstörningsmottagningarna, vilket leder till reducerad verksamhet. Bland annat stänger dagvården helt under cirka två månader, där de som lider av sjukdomen vardagligen kan få hjälp och stöd med maten, träffa specialister och gå i gruppterapi.

- Steget att söka hjälp och ta emot hjälp är stort och sedan stänger de. Jag trodde inte att det var sant när jag själv gick i behandling, säger Jenny Larsson.

Hon är ordförande för den ideella föreningen ABK:s (Anorexi/Bulimi-kontakt) avdelning i Luleå, som startade våren 2011. Föreningen finns på 19 orter runt om i Sverige och verksamheten syftar till att stödja personer med ätstörningar och deras anhöriga, arbeta förebyggande inom området samt påverka för bättre vård.

- Jag minns bara hur jag själv upplevde det när jag var sjuk. Från att ha varit under behandling dagligen under lång tid var det helt stängt. Det var en väldigt stor kontrast och för mig kändes det som att någon ryckte undan mattan under mina fötter, säger Jenny Larsson, som själv lidit av ätstörningar men numera är fullt frisk.

Kritisk
Baserat på egna och andras erfarenheter och sitt jobb på ABK är hon kritisk till ätstörningsmottagningarnas reducerade sommarverksamhet.

- Att få kontinuitet i behandlingen är viktigt, tappar man rutinerna kan man backa mycket. De som hör av sig till oss vill tillbaka till tryggheten, det finns en risk att de tappar det som är normalt. Vad är en normal portion till exempel? Det lägger för mycket ansvar på den drabbade. Framför allt stödet under och efter maten är viktigt, säger Jenny Larsson, och fortsätter:

- Vilken annan behandling av en så allvarlig sjukdom upphör under sommaren, frågar hon sig.

Självmordsrisk
Hon nämner självmordsrisken, som inte är obefintlig, samt att ätstörningar inte bara omfattar maten vilket är en vanlig missuppfattning, utan ofta kombineras med andra typer av problematik, som depression, självskadebeteende och/eller ångest.

Föreningen märker av en tydligt ökad press under sommaren, då dagvården stänger, och kontrar med en sommarsatsning på utökad chattverksamhet, telefontider och snabba mejlsvar.

- Jag förstår naturligtvis att personalen behöver semester, men önskar att dagvården skulle ha öppet året om, eller åtminstone ha så kort uppehåll som möjligt. Kanske kan man slussa in annan personal redan under våren, det behöver inte vara ordinarie, säger Jenny Larsson, och fortsätter:

- Man ska inte känna sig utkastad och sviken. Vill man vara på dagvården och ha den chansen ska inte den dörren stängas.

Hon avslutar med en viktig lärdom - att man kan bli frisk.

- Att äta regelbundet och vara normalviktig är inte det enda med att vara frisk, det är att känna sig fri, säger Jenny Larsson.

FAKTA Ätstörningar

Anorexia Nervosa: Den drabbade har en stark viktfobi. Personen bygger upp hela sin identitet genom sin svält och är livrädd för att gå upp i vikt. Personen är stolt över att vara mager och utan denna magra kropp känner den sig värdelös. Det är den minst vanliga diagnosen bland ätstörningar.

Bulimia Nervosa: Personen hetsäter och kompenserar sedan ätandet för att slippa gå upp i vikt och för att döva sina känslor. Med kompensation menas här kräkning, användande av laxermedel, överdriven träning eller sträng diet.

Ätstörning UNS: Står för en ätstörning Utan Närmare Specifikation. Ätstörningen benämns som sådan när man inte kan specificera exakt vilken typ av ätstörning det handlar om.

Källa: Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om