Se över ekonomin innan det är för sent!

När det gäller ekonomi har kvinnor en tendens att stoppa huvudet i sanden. "Svårt", "tråkigt" och "jag gör det senare" låter bortförklaringarna.- Men en dag står du där med tomma matkassar eller ett dyrt lån men inget hus. Gör något nu och inte när det är för sent, lyder rådet från Carina Remnemark, marknadschef för Nordea i södra Sverige.

"När jag träffar kunder pratar de om "om jag dör". Vi måste börja prata om vad som händer när vi dör, så är det bara!", säger Carina Remnemark.

"När jag träffar kunder pratar de om "om jag dör". Vi måste börja prata om vad som händer när vi dör, så är det bara!", säger Carina Remnemark.

Foto: Maria Johansson

Piteå 2011-03-12 06:00

Carina Remnemark har jobbat inom bankvärlden i 30 år. När hon pratar om kvinnors ekonomiska verklighet är hennes råd konkreta och hårda utifrån lång erfarenhet.

Skriv aldrig på något du inte vet vad det är.

Vid en skilsmässa är man aldrig överrens, glöm det!

Kolla alltid allting.

Carina tar också upp de tuffa frågorna som många helst sopar under mattan.

- Vi vet att vi någon gång ska dö, men när jag träffar kunder är det vardagsmat att höra "om jag dör". Vi måste börja prata om vad som händer när vi dör, så är det bara!

Vem ska ärva
Det är svåra, men viktiga frågor, att ta ställning till.

- Vem vill du till exempel ska ärva dig? Om du är gift med gemensamma barn som är omyndiga, är det makan eller maken som ärver dig. Enligt en undersökning träffar män i en sådan situation en ny partner efter ungefär sex månader. För kvinnorna tar det ungefär sex år att möta en ny. Det är naturligt att gå vidare med ett nytt förhållande. Men vill du att dina pengar ska gå till din man och hans nya partner, eller till dina barn?

Sticka huvudet i sanden
- Det är jobbigt att tänka över dessa frågor, men mitt råd är att du måste ta sats och göra det. Stanna upp, du vet hur din situation ser ut nu, så gör dina val innan något förändras. Det finns många föreställningar om hur saker fungerar men lagstiftningen har ändrats, så ta fram dina gamla papper och uppdatera dem.

Enligt Carina Remnemarks erfarenheter har kvinnor en större tendens än män att sticka huvudet i sanden när det gäller ekonomiska frågor.

- Många säger att de inte tycker att det är kul, och det är klart - frågeställningarna är jobbiga. Men man behöver inte veta och klara av allting själv. Faktum är att du inte ska skriva några papper själv, eftersom de måste hålla i domstol. Ta hjälp. Rådgivning är nästan alltid gratis.

Bakom hennes vassa och färgstarka formuleringar skymtar stor erfarenhet och en uppriktig omtanke.

Tomma matkassar
Ytterligare en av Carinas beska sanningar, som gör att man skruvar på sig eftersom hennes påståenden känns obehagligt välbekanta, är att det alltid blir bråk om pengar när något händer.

- Ett klassiskt exempel är att mannen köper elektroniken, som tv:n och dvd:n, medan kvinnan handlar maten. Sambolagen säger att parterna ska dela på det som är skaffat för gemensamt begagnade vad gäller bostad och bohag. Det blir lätt så att kvinnan står där med sina tomma matkassar. Sambolagen är lite farlig, den invaggar en lätt i en falsk trygghet. Får ni gemensamma barn har jag ett råd att ge. Boka tid hos prästen. Omedelbart!

Lån men inget hus
När Carina Remnemark, som till vardags jobbar på Nordea i Jönköping, pratar om ekonomi för en kvinnlig publik använder hon ofta sig själv som exempel.

1977 träffade hon Christer och de blev sambor ett år senare, när Carina flyttade in i hans hus.

Ett tag senare lånade de pengar för att renovera, men sedan gick Carina en kurs och kom hem och krävde att han skulle lösa hennes lån.

- Det är skitviktigt, för jag har inte rätt till huset om jag flyttar ut. Eftersom jag inte är delägare står Christer sedan dess för alla fasta kostnader och jag betalar hyra till honom. Vid en separation skulle jag annars stå med ett lån att betala men inget hus att bo i.

En annan hållpunkt Carina gärna talar om är ekonomiskt oberoende.

- För många handlar det om att slippa jobba och kunna resa, men för mig är det att tänka efter före och att ta hjälp när det gäller frågor som skilsmässa, dödsfall, pension och sjukdom. Att vara ekonomiskt oberoende är att ha koll!

Tips från Carina

Ta ansvar och gör det nu!

Tänk på: Vem ärver mig? Vem ärver min partner? Behöver jag/vi upprätta några handlingar?

Tänk på: Hur är mina pengar placerade? Hur ser mitt försäkringsskydd ut vid olycksfall, dödsfall och sjukdom. Vem står som förmånstagare?

En pensionsförsäkring kan man alltid skaffa sig, men sjukförsäkringen ska man ta när man börjar jobba!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om