Nilsson påtalar att Piteå är en av de kommuner i Norrbotten som är minst generös med att ta emot ensamkommande flyktingbarn, i förhållande till folkmängden. Älvens grupphem i Öjebyn har plats för 12 pojkar i åldern 16-17, vilket är förhållandevis lite för en kommun med lite drygt 40 000 invånare.
- Exempelvis Överkalix, som har mindre än 4 000 invånare, tar emot 16 ensamkommande barn och ungdomar, och Övertorneå (4 800 invånare) nästan 30.
Antalet personer som söker asyl i Sverige ökar och det gäller även antalet ensamkommande barn och ungdomar. Under det första kvartalet 2012 sökte nästan 700 ensamkommande barn och ungdomar asyl jämfört med 530 under motsvarande period förra året, en ökning med 31 procent. De flesta ensamkommande barn som sökt asyl i år kommer från Afghanistan, följt av Somalia och Irak, meddelar Migrationsverket.
Under 2011 sökte 2 657 ensamkommande barn och ungdomar asyl i Sverige, 400 (15 procent) av dessa var flickor.
1 600 platser behövs
Sedan sommaren 2006 har antalet ensamkommande barn ökat i stort sett oavbrutet, liksom behovet av överenskommelser med kommunerna om platser. Migrationsverket uppskattar (22 februari 2012) att det behövs cirka 1 600 platser för de asylsökande ensamkommande barnen och inom ett par år cirka 6 000 platser för dem som beviljats uppehållstillstånd.
I Piteå kommun har förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande barn. För närvarande har man alltså 12 platser, men planen är att utöka till 20 eller 30 platser och att även ta emot flickor. Först måste dock politikerna besluta om detta, först i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning och därefter i kommunfullmäktige.
Anna-Maria Nilsson tycker det är viktigt att Piteå kommun även börjar ta emot ensamkommande flickor, eftersom det finns ett sådant behov. Men på Älvens grupphem finns det inga praktiska möjligheter att ta emot flickor, menar Nilsson:
- Lokalerna är för trånga, om man ska ta emot tjejer bör de få tillgång till egen toalett och dusch och slippa dela med manliga asylsökande. Det måste finnas en viss säkerhet och integritet.
I den södra länsdelen har Arjeplog och Arvidsjaur 20 platser var för ensamkommande barn och ungdomar. Älvsbyn tar emot 15 och Piteå som sagt bara 12. Pajala och Gällivare (har tidigare tagit emot) tar inte emot några ensamkommande unga asylsökande. Sammanlagt finns 202 platser i Norrbottens län.