En vanlig dag förra året såldes i snitt 908 dygnsdoser lugnande, sömnmedel och antidepressiva medel till Piteå kommuns ungefär 2 100 invånare över 80 år. Utslaget per tusen invånare, är försäljningen av dessa läkemedel högre än snittet i både Norrbotten och Sverige. Så har det sett ut de senaste åren. Lars Nilsson, professor emeritus i farmaci och läkemedelsansvarig på Sveriges Pensionärsförbund, SPF, tycker att siffrorna är för höga.
- Biverkningarna ökar med åldern. Ju äldre man är, desto sämre tål man de här läkemedlen, säger han.
Hög andel antipsykotika
Särskilt bekymrad är han över försäljningen av antipsykotika till de äldsta. Där ligger Norrbotten och Piteå en bra bit över rikssnittet.
- Att det skulle vara fler som har psykoser i Piteå än i övriga riket har jag svårt att tro, säger Lars Nilsson.
Enligt Socialstyrelsen är det vanligt att personer med demenssjukdomar behandlas med antipsykotika för beteendesymtom av olika slag. I många fall har de bristande effekt men ger allvarliga biverkningar.
-Man ska vara väldigt försiktig med antipsykotiska medel hos de här äldre. De kan råka så illa ut, säger Lars Nilsson.
Billiga läkemedel
Runt om i Sverige pågår olika projekt för att få ner användningen av psykofarmaka bland äldre. Enligt Lars Nilsson finns det många gånger icke-medicinska alternativ. Men det kräver resurser.
-Läkemedel är väldigt billigt att ge. Personal som ska engagera sig och ge bra omvårdnad kostar mycket, mycket mer, säger han.
År 2011 såldes antipsykotika, antidepressiva mediciner, lugnande och sömnmedel för knappt 690 000 kronor till Piteborna över 80 år.
-Man använder relativt billiga läkemedel, konstaterar Lars Nilsson när han får se försäljningsstatistiken som PT låtit Apotekens service sammanställa.
Landstinget betalade drygt
450 000 av läkemedelskostnaderna. Patienterna själva betalade drygt 210 000 kronor i form av egenavgifter. Knappt 10 400 kronor betalade de äldsta kommuninvånarna i merkostnader som uppstått då de som patienter inte gått med på att byta till en billigare medicin.