Så här undviks sommarens magplågor

Låt inte maginfektioner drabba dig i sommar. Att besöka en släkting som har bondgård, ha picknick eller grilla hör sommaren till. Då är det bra att vara noga med hygienen för att minska risken att bli drabbad.

PITEÅ 2012-06-05 04:42

- Det är större sannolikhet att man blir magsjuk under sommarmånaderna. Majoriteten av de bakterier som vi blir smittade av via mat och vatten börjar sin högsäsong nu, säger Cecilia Jernberg på Smittskyddsinstitutet.

Diarréer
Campylobacter, salmonella, yersinia och ehec är bakterier som kan ge diarréer och i vissa fall leda till besvärliga följdsjukdomar. Smittspridning sker genom kontakt med smittade djur eller människor. Smittor kan även överleva en viss tid i miljön där djuren vistas. Rått kött som inte hanteras och tillagas på rätt sätt, samt salladsgrönsaker, kan också vara smittkällor.

Bara en tiodel så många människor smittas med ehec jämfört med salmonella. Men en ehec-infektion kan vara mycket allvarligare och ge dödliga följdsjukdomar. Det behövs väldigt få bakterier för att bli sjuk.

Små barn är särskilt känsliga.

Smittade
i Sverige
Cirka hälften av de svenska ehec-fallen blir smittade i Sverige. Bakterierna finns i gödsel, framför allt från idisslare och kan spridas från djur till människa genom kontakt med djur och dess närmiljö eller via förorenat livsmedel och vatten.

FAKTA Tips för att undvika sommarmagsjuka

Tvätta händerna innan du börjar laga mat och direkt efter att du hanterat rått kött.

Opastöriserad mjölk bör man inte dricka, speciellt viktigt när det gäller mindre barn och personer med nedsatt immunförsvar.

Kontrollera ditt vatten. Om du har egen brunn kan du kontrollera förekomst av bakterier i vattnet.

Bada inte i direkt anslutning till betande djur.

Han inte picknick i hagar där djur brukar beta.

Grönsaker ska alltid sköljas noga.

Grillning och annan matlagning. Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa köttet.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om