- Det är större sannolikhet att man blir magsjuk under sommarmånaderna. Majoriteten av de bakterier som vi blir smittade av via mat och vatten börjar sin högsäsong nu, säger Cecilia Jernberg på Smittskyddsinstitutet.
Diarréer
Campylobacter, salmonella, yersinia och ehec är bakterier som kan ge diarréer och i vissa fall leda till besvärliga följdsjukdomar. Smittspridning sker genom kontakt med smittade djur eller människor. Smittor kan även överleva en viss tid i miljön där djuren vistas. Rått kött som inte hanteras och tillagas på rätt sätt, samt salladsgrönsaker, kan också vara smittkällor.
Bara en tiodel så många människor smittas med ehec jämfört med salmonella. Men en ehec-infektion kan vara mycket allvarligare och ge dödliga följdsjukdomar. Det behövs väldigt få bakterier för att bli sjuk.
Små barn är särskilt känsliga.
Smittade
i Sverige
Cirka hälften av de svenska ehec-fallen blir smittade i Sverige. Bakterierna finns i gödsel, framför allt från idisslare och kan spridas från djur till människa genom kontakt med djur och dess närmiljö eller via förorenat livsmedel och vatten.