Gå ner i vikt, börja träna, sluta äta godis eller sluta röka. På nyårsafton ger hundratusentals svenskar sina nyårslöften vid tolvslaget. Men hur ska man egentligen bära sig åt för att hålla dem mer än bara någon vecka?
Psykologiguiden (en webbplats om psykologi som ägs av Sveriges Psyklogförbund) har sammanställt några konkreta tips man kan tänka på för att oddsen ska öka.
Liria Ortiz, leg psykolog och psykoterapeut, menar att man först måste ta reda på vad det är som bidrar till att man håller fast vid ett problembeteende och sedan hur man kan släppa taget om det.
Det gäller sedan att formulera sina nyårslöften positivt:
Att exempelvis säga att man ska äta grönsaker tre gånger i veckan istället för att ha som nyårslöfte att inte alls äta choklad eller att akta sig för ord som "alltid", "aldrig" och "inte".
Att lova sig själv för mycket av förändring kan paradoxalt nog öka risken för att den inte håller i längden ...
Vanligaste löftet
Svenskens allra vanligaste nyårslöfte är att börja leva ett sundare liv. Till exempel banta och gå ner i vikt, träna mer eller äta nyttigare
En av åtta svenskar gav ett nyårslöfte i fjol, men redan i januari bröts många av dem. Som anledning uppgav en klar majoritet den egna karaktären, det visar en Sifo-undersökning som gjordes i februari i år där 1 000 personer intervjuades. Totalt var det cirka 17 procent av dem som gav ett nyårslöfte som redan då brutit det.