S-ordförande i blåsväder vid landstingsmöte

Det blåste friskt vid landstingsmötet vid Pite havsbad i går. I stormens öga stod ordföranden Elisabeth Lindberg, vars auktoritet och förmåga att leda förhandlingarna ifrågasattes av Kenneth Backgård (S).

Hon såg rätt glad ut trots att hon hamnade i blåsväder. Elisbeth Lindberg (S) ordförande för landstingsfullmäktige kunde till slut lotsa igenom beslutet om det extra landstingsmötet  30 juni.

Hon såg rätt glad ut trots att hon hamnade i blåsväder. Elisbeth Lindberg (S) ordförande för landstingsfullmäktige kunde till slut lotsa igenom beslutet om det extra landstingsmötet 30 juni.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ 2011-06-17 04:42

Det som hade kunnat blir en rätt enkel fråga för Elisabeth Lindberg att lotsa igenom, handlade om fullmäktiges extramöte 30 juni. Efter återremitteringen onsdag ska det beslutas om nedläggningen av akutkirurgin i Kiruna. PT redogjorde för det i gårdagens tidning.

Nu blev det nästan cirkusartade inslag i manegen.

Som ordförande har Elisabeth Lindberg möjlighet att kalla till möte på egen hand eller få fullmäktiges godkännade för det.

Beslutade i förväg
Problemet var bara att redan onsdag kväll berättade Kent Öhgren (S) för PT när mötet skulle äga rum och det redogjorde vi för i gårdagens tidning.

Det fick Kenneth Backgård (NS) att gå i taket.

- Jag ifrågasätter presidiets auktoritet. Förtroendet är förbrukat. Det är tydligen Kent Öhgren som beslutar om fullmäktigemötena på egen hand, sade Kenneth Backgård, som upplyste Elisabeth Lindberg om att om någon annan än ordföranden begär extramöte ska det lämnas in skriftligt.

- Så kan jag få den skriftliga begäran, krävde en klart ilsken Kenneth Backgård.

Varpå Elisabeth Lindberg såg ut som ett levande frågetecken, någon skrivelse var aldrig inlämnad.

- Jag tycker att Kent Ögren ska skämmas, sade Margareta Henriksson (FP) om landstingsrådets agerande i förväg.

- Ja han agerade före presidiet. Det var mindre bra, sade Piteå arbetarekommuns ordförande Bengt Ek till PT.

På skattekontot
Det som flera ledamöter betecknade som en ren pajasartad föreställning slutade med att landstingsrådet fick sätta sig och skriva en begäran om det extra möte som kommer att kosta 70 000-100 000 kronor och som förstås hamnar på skattekontot.

Oppositionen gjorde ett sista desperat försök att skjuta på Kirunafrågan till oktober, men efter votering kunde Elisabeth Lindberg slå klubban i bordet och fastställa det enligt kritikerna, Kent Öhgren bestämt redan dagen innan.

Gårdagens turbulens är dock inte över.

- Det måste bli slut med att ta genvägar. Det här är alltför vanligt i landstinget. Det är inte uteslutet att vi överklagar, sade Kenneth Backgård till PT.

Landstingsfullmäktige beslöt också att återremittera förslag om att höja oppositionsrådens arvoden med sex procent. I dag har exempelvis Mattias Carlsson (M) 43 957 kronor i månaden. En höjning skulle ge honom 3 000 ytterligare, men han får vänta på det. Nu ska frågan utredas där de borgerliga partierna kräver att Norrbottens landsting inrättar en oberoende arvodesnämnd som beslutar om arvodena. Majoritetspartiernas landstingsråd med Kent Öhgren i spetsen fick sina arvoden höjda med 7-9 procent i november 2010.

FAKTA Landstingsrådens arvoden per månad

Kent Öhgren (S): 69 003 kr

Britt Westerlund (S): 63 891 kr

Monika Karlsson (V): 56 224 kr

Agneta Granström (MP): 56 224 kr.

Oppositionsråden:

Kenneth Backgård (MP): 51 113 kr

Mattias Karlsson (M): 43 957 kr

Stefan Tornberg (C): 31 179 kr

Jens Sundström (FP): 28 623 kr.

Arvodena som fastställs av landstingsmötet bygger på ett system där antalet mandat reglerar ersättningen i procent av ett grundbasbelopp satt till 51 113 kronor i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om