I förslaget om "Framtidens äldreomsorg" renodlar Piteå kommun boendeplatserna och delar upp dem i två grupper - demensboende och vård- och omsorgsboende.
I dag är det sammanlagt 555 boendeplatser, men i framtidens äldreomsorg bantas 90 av dem bort och det väcker starka reaktioner hos S-kvinnorna.
- Vi säger nej till minskningen eftersom det medför att tryggheten och värdegrunden naggas i kanten. Visst är det bra att man gör en översyn av äldreomsorgen, men vi får inte glömma bort vårt partis höga trovärdighet när det gäller välfärdsfrågor. Vi S-kvinnor tycker att man kommit lite på sned där, säger Maj-Britt Lindström (S), S-kvinna och fullmäktigeledamot.
"Lite för bråttom"
S-kvinnorna är mycket kritiska i sitt remissvar som man skickat in till Piteå kommun.
"I Piteå vill vi känna välbefinnande, trygghet och ett värdigt åldrande. Detta skapas inte med "Framtidens äldreomsorg", skriver Lillpites och Strömnäs-Pitholms S-kvinnor.
Yvonne Häggström (S) sitter i kommunfullmäktige och är tillika ordförande för Lillpites s-kvinnor.
- Jag tror man har haft lite för bråttom. Alla, både anhöriga och äldre multisjuka, måste få känna trygghet. Om jag som anhörig är orolig så sprids det till den som är gammal och sjuk, säger hon.
Agneta Nilsson, ordförande för Strömnäs-Pitholms S-kvinnor, är kritisk till att hemmet ska användas som vårdarena.
- De som säger att de vill bo hemma länge är antingen unga och friska eller har en make/maka som sköter omsorgen. Jag har full respekt för dem som vill ha fler demensplatser, men vi får inte missa på andra områden för det, säger hon.
Maj-Britt Lindström anser att de multisjuka, som inte alltid är dementa, glöms bort.
- När hemmet blir vårdarena, var ska då de multisjuka få plats. När hemtjänsten inte räcker till och stänger dörren på kvällen så är det många som inte känner sig trygga. Man kan inte ta bort en väl fungerande verksamhet utan att erbjuda andra alternativ, säger hon.
Lindström återkommer hela tiden till trygghetsperspektivet och hyllar konceptet med trygghetsboende, men sågar att de byggs på bekostnad av vård- och omsorgsplatser.
- Det blir inte den omvårdnad vi S-kvinnor vill ha och därför säger vi nej till minskningen av platser, säger hon.