Roslund vill fortsätta som kommunalråd

Egentligen tänkte han sluta under den nuvarande mandatperioden eller i samband med valet 2014, men nu signalerar kommunalrådet Peter Roslund att han vill fortsätta.- Jag känner att jag har fått en ny lust till jobbet, säger S-ledaren som överlevt flera blåsväder under sin karriär.

Peter Roslund, kommunalråd Piteå kommun.

Peter Roslund, kommunalråd Piteå kommun.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-12-22 06:00

En stormig tid inföll för
ett par år sedan då han hängdes ut i Uppdrag Gransknings reportage om de riksbekanta inlåsningarna på Öjagården.

- Det var inte roligt. Men jag hade ingen tanke på att sluta. Det hade varit fel. Jag valde att ta mitt ansvar och stanna, säger Peter Roslund, som inte viker från ståndpunkten att programmet gav en falsk bild.

- Det var det värsta jag varit med om, säger Peter Roslund, som pekar på att Uppdrag Granskning hade kunnat ta vilken kommun som helst och det hade sett likadant ut.

- Och det handlade aldrig om inlåsning. De boende kan lämna sin lägenhet och de flesta samtal jag fått har handlat om att "ni får inte låsa upp dörrarna så att de äldre tar sig ut", säger kommunalrådet, som inte delar Socialstyrelsens åsikt att de dementa ska ha möjlighet att gå ut närhelst de vill.

- Det håller inte i verkligheten och nu är en ny lagstiftning på väg som reglerar detta, säger Peter Roslund.

Vill fortsätta
En tid aviserade han att nuvarande mandatperiod blir den sista. Skulle han sluta vid valet 2014 går han efter 20 år inom Pitepolitiken och tolv år som förste kommunalråd.

- Jag vill inte klamra mig fast. Jag har sett allt för många som fått lyftas ut och så vill jag inte ha det. Jag har väl haft perioder då jag inte varit så sugen på detta men jag känner mig sugen, och gör jag ingen dundertabbe får jag kanske fortsätta.

- Jag pratar med partiet om det här just nu. Än vill jag inte lägga mig på sofflocket, säger Peter Roslund, som håller dörren öppen för kommunalrådsposten.

- Eller andra uppdrag inom politiken.

Kan du gå tillbaka till ditt gamla jobb som teknisk ingenjör?
- Nej, det går inte. Då måste jag sätta mig i skolbänken. Det har hänt så otroligt mycket de senaste 20 åren, säger Peter Roslund, som hellre vill fokusera på framtiden.

- Det finns många spännande saker att ta itu med, som uppbyggnaden av nya samhällsbyggnadsförvaltningen, och bostadsbyggandet börjar ta fart, säger Peter Roslund, som pekar på Skoogs projekt i kvarteret Örnen, Wallsténs planer i centrum, och det runda höghuset vid Strömsundskanalen.

- Tornet passar Piteå även om det är en småstad, säger Peter Roslund, som tycker att huset blir ett viktigt utropstecken för staden.

Ger inte upp
Roslund har inte givit upp Norrbotniabanan trots motstånd från den moderatledda regeringen.

- Jag vet att den kommer att byggas. Frågan är bara var i kön den hamnar. Det finns i grunden ett riksdagsbeslut om att bygga banan och det kommer S att förverkliga om vi vinner valet 2014, säger Peter Roslund, som inte oväntat är kritisk till hur regeringen hanterat frågan.

- Regeringen har prioriterat storstäderna. Den har inte insett värdet av att säkra miljövänliga transporter, utan blundar för problemen i Norrland, menar Peter Roslund, som också är kritisk till att regeringen godkänt det svaveldirektiv som gör att fartyg i Bottenviken och Östersjön får ha max 0,1 procent svavel i brännoljan.

EU har bestämt att i Sydeuropeiska, mer skitiga vatten, får svavelhalten vara 0,5 procent.

- Detta kommer att kosta industrin 13 miljarder extra per år och frågan är om den vill investera i Norrland med sådana förutsättningar. Detta har inte regeringen sett allvaret i.

Ledande energikommun
Det händer väl roliga saker också för ett kommunalråd.
- Jag tänker på tre saker. Utvecklingen av Furunäset till den företagsby det är i dag. När det var mentalsjukhus arbetade 450 personer där, nu har 750 arbete i företagen, säger Peter Roslund.

Acusticum är en annan satsning som gått bra, och att Piteå blivit ledande energikommun i Sverige, initierat av ETC.

- Och så kommer vindkraften. Det är som att hitta en mineralfyndighet.

Men det finns kritik om att det går för långsamt i Piteå. Det händer för lite?
- Det går inte att konkurrera med Luleå vad gäller byggnationer och det behövs privata aktörer för att det ska ske investeringar. Men nu ser vi att det släpper, som Rawis projekt med polishuset, bostäderna vid Strömbacka Strand och Pitebos projekt.

En hint om att det går upp och ned i politiken. Hösten har varit arbetsam med hot och SSU-härvan.

- Det var inte SSU som organisation som sysslade med detta utan enskilda personer som nu får ta sitt ansvar. Och det var den nuvarande distriktsledningen som tog tag i frågan när den upptäckte fusket, säger Peter Roslund, som går med på att det svider förstås hos en socialdemokrat att se folk inom sitt eget ungdomsförbund fuska med bidragen.

- Det är jättetråkigt. Vi måste komma ihåg att vi jobbar i en förtroendebransch. Vem som än sysslar med fusk, så spiller det över på andra. Men nu ska vi städa upp och det finns skäl att vara självkritisk. Vi vuxna har varit för naiva. Det handlar trots allt om unga icke myndiga personer som hade behövt stöd, och det måste vi vuxna bli bättre på, menar S-ledaren.

Nu varvar han ned. Budgeten för 2013 är lagd med inga dramatiska besparingar och nu ska Roslund fira jul med klassiskt julbord.

- Som kommunalråd brukade jag bli bjuden på säkert fem-sex julbord under december, men det säger jag numera konsekvent nej till. Jag vill vara sugen på julbordet på julafton, säger Peter Roslund, som kommer att fira med hustrun Inga och två av barnen.

Vad önskar du dig i julklapp?
- Till kommunen, Norrbotniabanan. Till mig själv en bra bok. Och verktyg. Jag är en rätt händig typ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om