Det började med att offret, den åtalades partner, inte alls ville berätta om de två fall av misshandel han enligt åklagaren drabbats av. Han inledde med uttalanden som "det här är en sak mellan honom och mig", "det här är tjafs bara, inget att prata om" och "det är inte så allvarligt som ni påstår" för att sedan avsluta med att konstatera att han inte mindes vad som hänt.
Åklagarens "räddning" blev ett annat vittnesmål.
Den unga kvinnan redogjorde koncist och exakt för vad som hänt den där kvällen. Hur hon stått utanför puben med en väninna och sett de båda männen, den åtalade med ett fast grepp om målsäganden som hela tiden försökte ta sig loss, sett hur de försvann runt hörnet och hur hon sedan hört rop på hjälp.
Kvinnorna gick dit, såg den åtalade trycka upp den andre mot väggen och skaka honom våldsamt, hur de sedan ramlar omkull och hur den åtalade dunkar den andres huvud i backen flera gånger.
- Det var blod i snön och jag försökte slita bort XX, men jag var inte tillräckligt stark, sa vittnet som även var målsägande i målet på grund av vad som hände sen.
Inga vittnen
En man dök upp och hjälpte till att avstyra misshandeln. Tjejerna tog den misshandlade med sig i bilen och åkte till vårdcentralen. När de står där - och har tryckt på larmknappen - dyker den åtalade upp, mäkta irriterad. I samma veva öppnas dörren av en sköterska och den misshandlade försvinner in.
Nu riktas den åtalades ilska mot vittnet. Han tar tag i hennes kläder, trycker henne bakåt och kallar henne diverse fula saker, men släpper då sköterskan på nytt dyker upp och talar om polis.
Det andra misshandelsåtalet gällde en liknande händelse i en lägenhet i Piteå. De båda männen hade varit på lokal, druckit en hel del alkohol och råkat i gräl - åter orsakat av svartsjuka. Det som skiljer den händelsen från den andra, är att här finns inga vittnen som verkligen sett vad som hänt.
Vid tingsrättens genomgång av personalia, reagerade både åklagare, advokat och rättens ordförande över ett yttrande från frivården. Trots att det rörde sig om upprepat våld mot en person i en nära relation, fanns inget förslag om övervakning, påverkansprogram eller annat som är standard när det gäller heterosexuella.
Detta föranledde domaren, tingsfiskal Christian Stamblewski, att beordra paus under vilken han tog kontakt med frivården.
Tingsrätten fann mannen skyldig till en misshandel samt ofredande, men ogillade den sista åtalspunkten. Mannen dömdes till skyddstillsyn med särskilda föreskrifter om att genomgå de program som frivård och/eller socialtjänst kan komma att föreslå.